Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečas vydal prohlášení: O kauze Nagyová, dehonestaci, bytech i špercích!

Před rokem, 13: června 2013, se rozjela kauza Nagyová. Co o ní nyní říká expremiér Nečas?
Před rokem, 13: června 2013, se rozjela kauza Nagyová. Co o ní nyní říká expremiér Nečas?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
14. června 2014
16:59

Stejně jako jeho manželka Jana Nečasová i on čelí trestnímu. Expremiér Petr Nečas rok od propuknutí kauzy vydal obsáhlé prohlášení, ve kterém shrnuje své poznatky ke kauze, která se kolem něj a kolem jeho někdejší pravé ruky z Úřadu vlády roztočila. A prozrazuje, jak to podle něho bylo se zabavenými šperky či s majetkem jeho současné ženy.

Policejní zásah na úřadu vlády a na dalších místech, jenž loni vedl k pádu pravicové vlády ODS, TOP 09 a LIDEM, nebyl přiměřený, tvrdí i po roce tehdejší premiér Petr Nečas. "V nastalé situaci jsem jednoznačně přijal politickou zodpovědnost a podal demisi. Ještě před policejním zásahem jsem ostatně byl rozhodnut nekandidovat v nadcházejících volbách," konstatoval však nyní, rok poté, a dodal: "Rozhodně jsem sám kritický k neúspěchu některých kroků koaliční vlády pod mým vedením, a také k mým osobním chybám a selháním."

V prohlášení, které obdržela ČTK na pátek třináctého, však kritizuje mimo jiné to, že "avizované nezvratné důkazy o závažné trestné činnosti dosud nejsou k dispozici." Nelíbí se mu ani podle něho zjevně cílené úniky odposlechů vytržené ze souvislostí. "Rok trvající dehonestace mé osoby a především mé tehdejší spolupracovnice a pozdější manželky Jany rozhodně neodpovídá důkazní situaci. Každý občan má právo na spravedlivé soudní řízení, kde se teprve zvažuje relevance uváděných důkazů," napsal mimo jiné Nečas.

Tři byty, dárečky a pouta pro zločince

V prohlášení se Nečas zmínil i o pochybách o nabytí majetků jeho manželky. "Jedná se o dva byty v panelových domech a jeden byt v novostavbě. Vyšetřovatelé prověřují, zda jejich nákup odpovídá jejím příjmům. Lze přesvědčivě doložit způsob financování těchto nemovitostí, především cestou bankovních hypoték. Majetkové poměry naprosto odpovídají zdaněným celoživotním příjmům," tvrdí Nečas.

Informace, že Nečasová vyžadovala za vyřízení záležitostí dárky, Nečas označil za lživé a nedoložené. "V médiích byly zveřejněny informace o nálezu cenností, které jsou dávány do souvislosti s nezákonným jednáním. Už ale nebylo specifikováno, kolik z nich bylo zakoupeno z vlastních prostředků, a především fakt, že největší počet z nich nepocházel z osobního vlastnictví, ale z pouhých zápůjček," dodal expremiér.

A opět kritizoval i přiměřenost zásahu policie v bytě Jany Nagyové: "Musím trvat na tom, že byl zcela neadekvátní, a to nejen z hlediska v té době známé trestněprávní roviny. Byly při něm použity nepřiměřené prostředky a metody, včetně nasazení speciálních pout jako pro nejtěžší zločince."

lysohlavek02 ( 15. června 2014 13:49 )

syfillis...ať z toho neklepne ty stará drbno ...kdo tě pak bude přebalovat??

lysohlavek02 ( 15. června 2014 13:48 )

syfillis..a ty se radši věnuj úklidu ,pletení nebo háčkování ty herdegbábo z pavlače ..umíš aspoň vářit ty vemeno z kachny?

jity ( 15. června 2014 13:01 )

burel ukamenování je moc drsné, já bych je zavřela ať se usouloží k smrti. Když to Nečasovi tak chutnalo, tak dobře mu tak.

illis ( 15. června 2014 12:07 )

českejxindl Chválím tě za úžasný a trefný nick , doufám, že tě takto vnímají i v cizině, kterou se tak rád chlubíš . Ani bych se nedivila, po tom jak se chováš tady na diskuzi .

illis ( 15. června 2014 12:02 )

drakulina Neboj ta se bude držet Nečase až do konce. Prosím tě, kdo by o ni stál, normální inteligentní chlap těžko, takhle provařená a s tou pověstí, která o ní na vládě šla a to co šlo v médiích . Jedině, že by zase odvedla dalšího premiéra, ale tomu už také nevěřím .

Zobrazit celou diskusi