Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podemletý pilíř se naklonil, mostu hrozí zřícení

Autor: Pavel Čempěl, Slávka Červená - 
23. května 2010
16:23

Řeky se vrátily do svých koryt, ale škody páchají dál. V neděli dopoledne povolil pilíř mostu v Kunčičkách u Bašky. Podemletý nosník se viditelně vychýlil a vozovka nad ním se začala propadat.

Vážně poškozenému mostu hrozí s největší pravděpodobností stržení.

Zkázu mostu na řece Ostravici předznamenaly ohlušující rány, které vyděsily obyvatele v širokém okolí. To se kamenný pilíř dramaticky naklonil a kovové mezičlánky, které jej dělí od železné mostní konstrukce, povolily. „Vozovka na mostě se v tu chvíli propadla asi o třicet centimetrů,“ konstatoval mluvčí frýdecko – místecké policie Ivan Žurovec.

Rizikový most byl okamžitě uzavřen a na místo vyrazil statik. Jeho verdikt je nekompromisní. „Situace je vážná. Podemletý pilíř se stále naklání a hrozí samovolné zřícení celého mostu,“ tlumočil stanovisko statika Žurovec. Oprava sice není vyloučena, ale mnohem reálnější je stržení poškozeného most a výstavba nového. To však místním přinese značné komplikace, protože stavba může trvat dlouhé měsíce či spíše roky.


Na Pravčice se valí voda z pole a rybníka

Co nedokázala povodeň, napáchala na Kroměřížsku sobotní noční bouřka. Pole s obilovinami se v okolí Pravčic proměnila v jezera, ze kterých valí proudem voda přímo na obec. Přetekl i rybník. Hrozilo, že obec se promění v Troubky. Chlapi stavěli z pytlů hráze již v sobotu večer. Ty vodu naštěstí zadržují.

„Situace byla natolik vážná, že jsme povolali 18 hasičských jednotek. Z Litoměřic přijelo i vysokovýkonné čerpadlo,“ sdělil mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Hasiči zápasí s vodou od čtyř hodin ráno.

Nekončící zoufalství

„V rybníku je pět metrů, u domu 80 cm. Celá zahrada a dvůr jsou pod vodou,“ konstatovala Radka Ranková (62). „Od jedné v noci běháme. Sledovala jsem, jak stoupá voda a měřila tyčkou. Co hodina, to pět minut. Někde se valí i mezi pytli. Jen ať hráz vydrží. Už jsme zažili tolik strachu,“ rozplakala se.

Mluvit se vůbec nechtělo dalšímu ze sousedů, který měl zaplavenou totálně garáž. „Auta jsem vyvezl, ale pod vodou je celá dílna – moje práce, která nás živí,“ kroutil hlavou a odmítl sdělit jméno.

Hasiči odčepávali doslova bludištěm hadic vodu do potoka a kanalizace. V místě laguny zase pomáhali pracovníci firmy, který staví nedaleko dálnici. Šoféři náklaďáky naváželi zeminu a vytvářeli hráz, aby voda nemohla vytékat směrem k obci.

fouk.si ( 24. května 2010 09:19 )

neustále lije a lije kdy už tohle zkončí

ymrer ( 23. května 2010 23:59 )

Stydět by ses v tomto případě měl ty "komáre" . Ostrava - Kunčičky je vzdálená asi 15 km od Kunčiček u Bašky . Stačí se podívat na mapu . Ale co může člověk čekat od "komára" .

komarius ( 23. května 2010 21:17 )

jsou části Ostravy "OSTRAVA KUNČIČKY" Autore styďse!!

Zobrazit celou diskusi