Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Troubky: Není čas na smutek, musí se uklízet!

Autor: Pavel Ryšlink, jak - 
22. května 2010
11:40

Voda v zaplavených Troubkách už opadla. Lidé se proto včera mohli vrátit do domovů a začít s velkým úklidem. Kromě smetáků, hadrů, rejžáků a dezinfekčních prostředků mohou obyvatelé využít i vysokotlaké čističky. Tak jako například Petr (37) a Veronika (34) Chodůrovi.

„Nevím, kdy tu budeme moci zase normálně být. Za měsíc?“ povzdechla si Veronika Chodůrová. „Ono je jedno, do jaké výšky máte v domku vodu. Většinou je všechno stejně zničené. A špíny a bláta je tu stejně, ať je o deset čísel vody víc nebo míň,“ dodala.

„Zatím ani nechci počítat, kolik nás to bude stát. Omítky, dveře a tak, to bude nejmíň sto tisíc. A nábytek zrovna tak,“ povzdechl si Petr Chodůr. Alespoň si pochvaloval, že mají k dispozici vysokotlaké čističky a bazénové vysavače. „Hlavně ten vysavač je skvělá věc. Kdyby to měl člověk vytírat jen hadrem, tak se zblázní,“ řekl Blesku Petr Chodůr. Zaplaveným jezdí do Troubek pomáhat známí a dokonce celé rodiny. U Chodůrových Blesk zastihl Petrova otce Miroslava, maminku Veroniky Zdeňku Trávníčkovou, Veroničinu budoucí švagrovou Janu Husičkovou a jejího otce Jiřího Husičku.

„Jsme od Kroměříže, z Bojanovic. U nás zažíváme něco podobného s přívalovými dešti, takže s úklidem máme praxi. Mladí před časem pomáhali u nás. Tak teď jsme všichni, i budoucí příbuzní, čekali jen na zavolání,“ řekla Zdeňka Trávníčková. Vláda včera uvolnila prvních 55 milionů korun pro tři kraje postižené povodněmi. Ministr financí Eduard Janota očekává, že stejnou částku uvolní i kraje.

Voda opadává, ale o víkendu přijdou průtrže a bouřky

Voda na vodních tocích v celém regionu postiženém povodněmi už začala opadat. Některé toky se vrátily do normálního stavu. Na chvíli příroda s ústupem povodní zaváhala a po pátečním dešti a bouřce zvedla hladinu toků na Šumpersku a Jesenicku. Ty se ale začínají zase vracet do normálu.

Moravu, ale čekají další srážky. Během soboty a neděle by opět mělo vydatně pršet. Meteorologové očekávají také bouřky. K intenzivnímu dešti se přidají místy také kroupy, ale nebezpečí většího návratu povodní prý podle Českého hydrometeorologického ústavu nehrozí. K rozvodnění by mělo dojít jen na malých tocích.

ales1 ( 22. května 2010 16:44 )

ten maník co sprchuje lednici nevypadá, že by neměl sílu odnést papundeklový psací stůl)

evolucius ( 22. května 2010 14:17 )

...že teď by mohlo dojít i těm největším troubům z Troubek,a okolních již několikrát zatopených obcí,že nastal čas se odstěhovat od vody..!A nečekat nesmyslnou pomoc od vlády,která stejně nikdy nepřijde...Sorry,ale je čas odtud vypadnout,neboť příroda je mocná,a nejede podle papírů,a předpokladů lidí.

petrzkopecku ( 22. května 2010 13:27 )

si tu přečteme to samé. Buď se provede opět deregulace řek a bude se ctít zátopová oblast, nebo se to bude opakovat rok co rok. A až přijde opravdová tisíciletá voda, tak se z toho už některá města nedostanou.

nidab ( 22. května 2010 12:56 )

Třeba nemají sílu a nebo nemají patro. Takové rady jsou na nic.

ales1 ( 22. května 2010 12:18 )

podle fotek leckde na netu to prostě všechno nechali být a jen koukali z okna. Ti, kteří to tak neudělali dneska nemusí sprchovat ledničky.

Zobrazit celou diskusi