Jak likvidovat následky povodní?
Vrátili jste se po opadnutí vody do svých domovů postižených povodněmi a nevíte, kde začít? Úplně nejdůležitější je obytné prostory nechat zkontrolovat statikem, a pokud nejsou poškozeny, začít vysoušet, uklízet a dezinfikovat.
Máte-li promáčené zdi, budete potřebovat vysoušeč. Jak ho seženete? Od Hasičského záchranného sboru České republiky, který jich má k dispozici téměř čtyři tisíce. Požádejte starostu nebo obecní krizový štáb. Ten váš požadavek pošle přes krajskou pobočku hasičů až na ředitelství. Po opadnutí vody by vám měli vysoušeč ZDARMA půjčit.
Velká voda vám mohla odnést i lopaty, smetáky a jiné. Všechno toto ženijní nářadí včetně dezinfekce a pytlů na odpadky vám mohou hasiči opět zapůjčit nebo dát.
První kroky po návratu
• nechte si zkontrolovat stav obydlí
• zlikvidujte kontaminované potraviny, plodiny a uhynulé zvířectvo
• nechte si ošetřit každé otevřené zranění
• při obnově studní a zdrojů pitné vody se řiďte pokyny odborníků
• nepijte vodu z místních zdrojů, dokud nebude prověřena její kvalita
• kontaktujte příslušné pojišťovny ohledně náhrady škod
Jak začít doma
• udělejte v místnostech průvan
• použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje
• odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním
• odstraňte veškerý zvlhlý materiál, např. tapety a omítky
• nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředky dezinfikujte za pomoci 2% roztoku Chloraminu T, který připravíte rozpuštěním 8 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. Dále se může použít savo (1 litr sava nalijeme do 9 litrů vody). Nechte působit 30 minut nebo zaschnout
• dezinfikované nádobí opláchněte pitnou vodou, stejně tak i hračky
• všechny dutiny ve zdech, podlaze a stropech musí být otevřeny, vyčištěny a pečlivě vysoušeny
Pozor:
Pokud nejste napojeni na veřejný vodovod, neodebírejte vodu z vlastního zdroje, není-li sanován a není-li proveden rozbor kvality s dobrým výsledkem.
Dezinfikujte i odpadní sifony a žumpy
• Použijte 5% roztok Chloraminu T (20 vrchovatých polévkových lžic na 10 litrů vody) nebo zalijte odpad neředěným přípravkem Savo.
• K dezinfekci obsahu žump použijte 1 kg chlorového vápna na 1 m³ obsahu žumpy.
Nezapomeňte na prádlo a oděvy
Silně znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 3% roztoku Chloraminu T (připravíte rozpuštěním 12 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech studené vody) nebo na 8 hodin do roztoku sava (připravíte nalitím 1 litru sava do 9 litrů vody).
Méně znečištěné prádlo namočte po dobu 1 hodiny do 1% roztoku Chloraminu T (připravíte rozpouštění 4 vrchovatých polévkových lžic v 10 litrech vody) nebo do sava (1 litr sava nalijte do 9 litrů vody). Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku.
Pozor: Chloramin T a savo mají bělící účinky!
Cennější šatstvo, které nelze dezinfikovat, vysušte, vykartáčujte, nechte vyčistit v profesionální čistírně. Prádlo, které snese vyvářku, perte při teplotě nejméně 90 °C nebo vyvařte po dobu 10 minut a následně vyperte.
Po skončení úklidových prací…
…ruce dezinfikujte přípravkem s virucidní (protivirovou) účinností, postupujte podle doporučení výrobce. Alkoholové přípravky nanášejte na suchou pokožku! Po dezinfekci ruce umyjte pitnou vodou a mýdlem, osušte jednorázovým ubrouskem a ošetřete regeneračním krémem.
Vysoušeče:
Pokud na vás nezbyl vysoušeč zdarma od hasičů, je třeba si jej půjčit od specializovaných firem. Ceny za zapůjčení přístrojů se pohybují podle výkonu vysoušečů v průměru od 230 Kč do 550 Kč za 24 hodin. Při dlohodobějším pronájmu se ceny snižují, musíte však počítat s tím, že za zapůjčení musíte obvykle složit vratnou kauci ve výši 3000 Kč až 5000 Kč.
Dezinfekční prostředky
Dezinfekční prostředky |
|
Výrobek | Cena |
Aro dezinfekční čistič Pine 0,75 l | od 25 Kč |
Savo Original 0,5 l | od 30 Kč |
Screen sprej 0,75 l | od 70 Kč |
Desprej 0,5 l | od 95 Kč |
Incidur spray 0,5 l | od 145 Kč |
Zaplavené potraviny:
V žádném případě nejezte potraviny, které nebyly hermeticky zabaleny ve skle a plechu. I tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Všechny ostatní uložte do označených kontejnerů. Máte-li jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potravin, zlikvidujte je také!
Čištění konzerv:
• Umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem, poté v roztoku dezinfekčního prostředku a opláchněte pitnou vodou
• Zlikvidujte konzervy, jestliže mají narušený nebo obal, zvlhlý obsah, silně znečištěný uzávěr
• Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže byly ponechány nad teplotou 6 °C déle než 4 hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny
Zahrádkářské výpěstky a zemědělské plodiny
Nejezte zaplavené plodiny z polí a zahrádek, považujte je za zdravotně závadné! „Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.
Krizová linka
Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje zřídil krizovou linku pomoci, kde můžete nabízet materiální a finanční pomoc obětem povodní.
Tel: 950 730 730
Pomoct můžete také na e-mailu: povoden@hzsmsk.cz
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.