Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Troubky: Hrůza se vrátila!

Autor: Pavel Ryšlink - 
20. května 2010
05:00

Všichni v Troubkách pamatují, jak povodeň smetla obec v roce 1997. Uplynulo třináct let a voda přišla zase. Hráz nechtěli obyvatelé obce. A k slibovaným úpravám řeky Bečvy nedošlo.

Většina obyvatel nedává povodně nikomu za vinu. Starosta Radek Brázda si pochvaloval, že obyvatelé odmítli nechat postavit jižní hráz: „Kdyby voda přišla, tak by tu zůstala několik dní. Takhle jenom protekla.“

Lidé z Troubek ale nadávají, že úřady nebyly schopny upravit řeku Bečvu nad obcí. „Ovšem vím, že jsou tam dodnes problémy s výkupy pozemků,“ dodal starosta.

Třináct let doufal, že už nic podobného neprožije

Před blížící se vodou se chtěli lidé v Troubkách ochránit alespoň hrázkou z navezeného hnoje a hlíny. Ta nakonec nevydržela. „Děcka říkají, že už tu nechtějí být,“ shrnul své pocity po druhé přestáté povodni v průběhu třinácti let Pavel Vojtášek. „Chybělo jen dvacet centimetrů, abychom měli znovu vodu v domě,“ dodal.

Nový dům, s jehož vybudováním mu pomohli i kolegové – přerovští strážníci, postavil jako jiní v obci maximálně bytelně. „Masivní základy jsou o sedmdesát centimetrů vyšší, než byly původní. To nás zachránilo,“ konstatoval Vojtášek.

Přestože letošní záplavu přečkal bez větší újmy, nehovořilo se mu o těchto událostech lehce. „Těch třináct let jsem stále doufal, že už nikdy v životě nic podobného neprožiju. Do poslední chvíle jsme tomu nevěřili, že se to může zopakovat,“ řekl Blesku Pavel Vojtášek.

dedek_org ( 20. května 2010 09:17 )

soucítím s Vámi , ale žít 13 let ve strachu při každém dešti kontrolovat kolik napršelo...Bych se dávno odstěhoval či si postavil kousek dále na kopci, či si zabezpečil dům tak aby mě jej voda poškodila co nejméně, bydlel bych v podkroví a suterén železobeton.Jak vidím tak se obyvatelé pomoci od státu nedočkají díky pár hňupům co nechtěji prodat pozemek na hráz jenž ochrání celou vesnici.Podle mne jediná možnost vyvlastnění a náhrada ar za ar .Pře se nemůže chovat jednotlivec na úkor druhých bezbranných jako hyena ?

Zobrazit celou diskusi