Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evakuace v Polsku: Nejdřív ministrovo auto, pak lidé!

Nejdřív vládní limuzína...a pak lidé.
Nejdřív vládní limuzína...a pak lidé.  (Autor: Fakt, EPA, profi media.)
Autor: ČTK, vk - 
22. května 2010
08:15

Města jsou pod vodou, tisíce lidí bez domova, ze všech stran je cítit zoufalství a bezmoc. „Co s námi bude?“ ptají se Poláci. A jak vypadá evakuace v postižených oblastech? Nejdřív jede vládní limuzína, až potom lidé. Hlavně že auto polského ministra vnitra Jerzyho Millera (58) je v suchu a v bezpečí...

Zatímco lidé stáli a čekali na pomoc, ministr Miller měl výjimku. Poté, co ho velká voda zastihla na cestě, vyjel mu okamžitě na pomoc transportér, který jinak slouží k evakuaci věcí a osob. Miller se vypravil do zatopených oblastí u Tarnobrzega, aby zkontroloval situaci a zjistil, jak probíhá pomoc lidem, kteří během chvíle zůstali bez domova. „Tak má vypadat evakuace? Nejdřív jedou vládní limuzíny a potom my?“ postěžoval si jeden z místních, který nezvyklé praktiky polského ministra sledoval na vlastní oči. Záplavy v Polsku si vyžádaly už deset lidských životů. Voda ohrožuje i Varšavu, která se připravuje na povodňovou vlnu, zvířatům v tamní zoo kvůli tomu hrozí zastřelení.

Desítky tisíc lidí musely opustit domovy. Hasiči vyjeli ke 14 tisícům případů. Podle polské vlády mohla povodeň napáchat škody v přepočtu za 51,5 miliardy korun.

Na některých místech Polska lidé stále s obavami kontrolují stav vody, obavy vyvolávají i vodou prosáklé břehy a hrozba sesuvů. K nejohroženějším místům patřilo město Sandomierz, které leží asi 200 kilometrů severovýchodně od Krakova. Polský rozhlas ale oznámil, že voda již nestoupá, a vše je i zde pod kontrolou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi