Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studenti ČSSD nevolí, vyhrála pravice

Studenti si přejí budoucnost s pravicí.
Studenti si přejí budoucnost s pravicí.  (Autor: ČTK)
Autor: oj, ČTK - 
14. května 2010
07:26

Společnost člověk v tísni zveřejnila výsledky studentských voleb, v kterých jasně zvítězila pravice v čele s TOP 09. Pokud by byl osud ČSSD v rukou studentů, socialisté by se do Sněmovny dostali jen s odřenýma ušima.

Studenti dali nejvíce hlasů straně TOP 09, následuje ODS. Na pomyslném třetím místě skončily Věci veřejné (VV). ČSSD figuruje na sedmém místě, když ji přeskočila ještě Česká pirátská strana, Dělnická strana sociální spravedlnosti a Strana zelených. Ostatní strany by se ve studentských volbách organizovaných společností Člověk v tísni do sněmovny nedostaly.

Podle přepočtených celkových výsledků TOP 09 získala 26,59 procenta hlasů a ODS 17,56 procenta hlasů. Neparlamentní Věci veřejné volilo 12,11 procenta, Českou pirátskou stranu 7,74 procenta a Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS) 7,14 procenta studentů. Zelení získali 5,3 procenta. Sociální demokracii dalo hlas podle přepočtených výsledků 5,27 procenta studentů.

Pro KSČM hlasovalo 2,95 procenta a pro KDU-ČSL 1,7 procenta studentů. Srovnatelnou podporu má Strana práv občanů - zemanovci (3,06 procenta), Moravané (1,94 procenta) a Strana svobodných občanů (1,87 procenta). Všechny další strany získaly méně než 1,5 procenta hlasů.
Studenti odevzdali podle zprávy 20.233 platných hlasů, účast dosáhla 51,1 procenta.

K přepočtení výsledků se agentura Millward Brown uchýlila kvůli tomu, že struktura zúčastněných škol a počet odevzdaných hlasů neodpovídaly reálné struktuře možných voličů z řad studentů, uvádí zpráva. Váhy vycházely z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání a průzkumu o deklarovaném zájmu zúčastnit se skutečných sněmovních voleb.

Studentských voleb se zúčastnilo 135 škol, z toho 69 gymnázií, 68 středních odborných škol a sedm učilišť. Rozdíl v součtu je dán tím, že některé školy nabízejí více typů vzdělání.

Výsledky z některých škol na veřejnost unikly už dříve. Ukázaly drtivou převahu pravice. Sociální demokraté na rozdíl od předvolebních průzkumů naopak naprosto propadli. Paroubek proto žádal, aby byly zveřejněny celkové výsledky, protože mladí lidé podle něho ČSSD volili.

antoniocosi ( 21. května 2010 12:09 )

problém je, že za války nepochcípali všichni komouši...tady by balo tak krásně kdyby tu nelítaly ty vosy A pozdravujte toho debila z krkonos 500krát

antoniocosi ( 21. května 2010 12:07 )

Jo v Řecku vládla 12 let pravice Ty jsi blbej jak tlupa opic...si alespoň něco přečti To mě fakt rozesmálo

srabundira ( 21. května 2010 11:52 )

naprostá pravda. ,ve škole se ulili na chvilku,což je vítané,ale jinak na politiku kašlou.to jsou slova známých studentíků.Šéf TOP09 je jim k smíchu,o Kalouskovi -není možné reprodukovat,John údiv,že je v politice.No volby -nezájem.Ve škole si odfrkli díky debatám.

olopo ( 20. května 2010 19:46 )

Už jsme si zvykli že v ČR je zmanipulovatelné vše.Chudáci studenti,tak dlouho se do nich hustí co je správné a co není ,až dopadly jejich volby tak jak vidíme. několik dní před volbama dělat takovéhle průzkumy si myslím není nijak vhodné.

antoniocosi ( 20. května 2010 14:34 )

komu nadáváš ty č.u.rá.ku z Dolné Rudé hm ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa