Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jana Bartošová: Trafikantkou z rozkazu ministra!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Oldřich Tichý - 
20. dubna 2010
06:35

Trafikantkou z rozkazu ministra! Tak nějak se dostala k místu v oddělení poradců ministra obrany Martina Bartáka někdejší mluvčí vlády Mirka Topolánka a jeho bývalá poradkyně Jana Bartošová (38).

„O nástupu Bartošové rozhodl sám ministr. Je na ministerstvu zaměstnána na jeho intervenci,“ sdělil Blesku dobře informovaný zdroj. Nepřímo to připustila i mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová: „Jmenovaná byla přímo oslovena. Na tyto pozice se nevypisuje výběrové řízení.“

Blesk narazil na podivné praktiky, když se snažil zjistit, za jakých okolností dostali na obraně práci kromě Bartošové i dva blízcí spolupracovníci lídra ODS Petra Nečase – Jiří Sezemský a Jana Nagyová (45). Také oni zakotvili v oddělení Bartákových poradců. Jejich zkušenosti s rezortem obrany přitom byly nulové – architekt Sezemský dříve dělal mluvčího ODS a poté ministerstva práce řízeného Nečasem.

Nagyová pracovala jako vedoucí kanceláře Nečasova úřadu a kromě nynější práce na obraně dělá Nečasovi poslaneckou asistentku. K místu jim tak podle všeho pomohlo to, že Bartáka nominovala na ministra právě ODS a on sám dělal dříve Nečasovi poradce. Nabírání zaměstnanců na úřady bez výběrového řízení je možné, protože chybí zákon o státní službě. „Pokud ale chceme mít průhlednou veřejnou správu, měla by být výběrová řízení samozřejmostí,“ uvedl David Ondračka z Transparency International.

Blesk oslovil namátkou i ministerstvo vnitra a fi nancí. „Výběrové řízení probíhá vždy,“ sdělil mluvčí fi nancí Ondřej Jakob. Podobné je to na vnitru. „Uzavření pracovního poměru s přímo osloveným uchazečem je naprostou výjimkou,“ uvedla mluvčí Jana Malíková. Zatímco mluvčí vnitra i financí odpověděli už za pár hodin, Kubovičová slíbila, že poskytne počty lidí přijatých bez výběrových řízení až v pondělí. Ani do včerejšího večera se to však nestalo.

komentator ( 20. dubna 2010 15:59 )

Barták, Dalík a další gauneři, kteří se nabalovali na silně předražených státních zakázkách, jsou moc mladí, aby jejich zlodějiny bylo možné vysvětlit komunistickou ideologií. Barták, který byl dosazen na ministerstvo obrany Topolánkem. nedělal žádná výběrová řízení. To usnadňovalo odéesákovi Bartákovi dát "spřáteleným firmám" lukrativní kontrakty. Vždyť ceny za opancéřované terenní vozy Iveca nebo za Pandury několikanásobně převyšovaly ceny, za které si tyto zbraňové systémy pořizovaly jiné země. Barták zde poškodil Česko o miliardy korun. Statisíce korun, které jdou na platy Bartošové, Nagyové nebo Sezemskému jsou pouze směšnou částkou ve srovnání s velkými zlodějinami, ke kterým za Bartáka došlo na ministerstvu obrany.

georg-stuttgart ( 20. dubna 2010 13:25 )

je to porat stejne, zavyst-zast- nikdy v ceske mentalite nepomine, politicky system v cesku se nikdy nezmneni, dokud komunisti nezmizi na dobro, to us by jste mohly pochopit, je to system korupce a mega zlodejen, a je uplne jedno, ktera politicka strana ve volbach zvitezi, je to jen narodni soutez, jinak panickove v politici si to stejne zesumirujou, tak jak to oni samy potrebujou, a ne jak by si to asi predstavoval obycejny opcan

anelam ( 20. dubna 2010 12:15 )

To víš-příklady táhnou Ale co s tím????

smrk ( 20. dubna 2010 09:52 )

myslíš sněhovou tunelářku ?

smrk ( 20. dubna 2010 09:51 )

Lidi, nebuďte naivní - žádné volby nic nezmění, odejde jedna skupina zlodějů a přijde jiná, která bude zaměstnávat svoje kamarádíčky.Tady pomůže jen a jen defenastrace a pokud možno hodně rychlá !!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa