Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Klaus nepodepsal zákon o DPH: Hrozí stávka dopravců?

Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus  (Autor: Michal Šula)
Autor: ČTK, val - 
22. března 2010
12:44

Před třemi týdny hrozili odboráři v dopravě celorepublikovou stávkou kvůli novele zákona o DPH. Nakonec ji odvolali! Dnes však prezident Václav Klaus podle očekávání zákon vetoval a opět je stávka na pořadu dne.

Novela se dotkla různých zaměstnaneckých benefitů (režijní jízdenky, stravování, rekreace, rehabilitace) a to se nelíbilo odborářům v dopravě, kteří se 23. února dohodli na vyhlášení stávky.

Situace byla natolik naléhavá, že premiér Fischer svolal mimořádnou schůzi vlády a ta poté schválila návrh novely. Odboráři nakonec upustili od plánované stávky. Jako důvod uvedli vstřícnost vlády a hlasování ve sněmovně. Nicméně vyzvali politiky k dokončení celého schvalovacího procesu k zákonu o DPH.

Jenže ten nejprve neprošel v senátu, přesto ho sněmovna prosadila a nyní se ho rozhodl vetovat i prezident Klaus. Podle něj novela byla připravena příliš rychle a je nespravedlivá. O zákonu tak bude muset znovu rozhodnout sněmovna.

"Novela má podporu určité skupiny zaměstnanců i zaměstnavatelů, neboť jim má přidat z veřejných rozpočtů. Je však nespravedlivá, protože vede k tomu, že třetí osoby - daňoví poplatníci - připlácejí jedné skupině zaměstnanců na zaměstnanecké benefity domluvené výhradně mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem," uvedl mimo jiné ve zdůvodnění svého veta Klaus.

Rozhodovat by o něm tak mohli poslanci již na nejbližší řádné schůzi v polovině dubna. Jak to nakonec dopadne? Podaří se sněmovně přehlasovat prezidentské veto?

smrk ( 22. března 2010 21:56 )

Kecáš, já jezdím za třináct litrů + dva bochníky chleba a hrnec sádla.....

gevi ( 22. března 2010 20:32 )

vyhrožováním stávkou vyrazili konfrontačním směrem. Já myslím, že museli vědět, že Klaus pod vdíráním zákon nepodepíše. Myslím, že stávku mohou doopravdy podporovat jen ti, kteří jsou na benfitech zainteresováni nebo ti zlomyslní negativisté, kteří se těší, jak budou lidé nadávat a shánět dopravu do zaměstnání, k lékaři. Těžko bych byl solidární se stávkou za něco, co jsem v zaměstnání nikdy neměl a ještě když jsem pracoval a dojížděl do zaměstnání vlakem, žasl jsem za jakou bordelářskou odbytou práci železničáři ty výhody mají.

gogo ( 22. března 2010 15:07 )

: Hrozí stávka dopravců? Takže teď se ukáže, zda odborářští bosové hráli se svými členy neškodné divadýlko (o čemž jsem přesvědčen), nebo to mysleli s nimi vážně. Pokud tito bosové nejsou podvodníci, tak mají nyní jen jednu možnost : STÁVKU ! ! !

01380138 ( 22. března 2010 13:58 )

Ano nenech se vydírat my také nemáme výhody

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa