Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Stávka nebude: Odboráři ji odvolali!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: INT, ČTK, val, šim - 
3. března 2010
16:53

AKTUALIZOVÁNO: Celorepubliková stávka, kterou hrozili odboráři, ve čtvrtek nebude. Obdboroví předáci ji odvolali s tím, že nyní je práce na poslancích.

Za hlavní důvod odvolání stávky odbory uvedly středeční schválení novely zákona o dani z přidané hodnoty ve sněmovně.

Odboráři stávkou hrozili, pokud by bylo zachováno pro ně nevýhodné zdanění podnikových benefitů režijních jízdenek, závodního stravování či odborářských rekreací).

Odbory vyčkávají, prezident zákon nepodepíše

Odbory následně vyzvaly politiky k dokončení celého schvalovacího procesu k zákonu o DPH. Očekává se totiž, že novela narazí v Senátu, kde má většinu pravice. Také prezident Václav Klaus v úterý oznámil, že zákon nepodepíše.

Předseda ODS Mirek Topolánek rozhodnutí odborů uvítal. ODS podle něj ale svůj postoj nemění a nechce ani nadále podléhat "stávkovému vydírání". "Nikdo od nás nemůže očekávat, že změníme postoj při hlasování v Senátu. Doufám ale, že zrušením stávky končí tato darebná část Paroubkovy předvolební kampaně," nechal se slyšet Topolánek.

ODS a TOP 09, které mají v Senátu na rozdíl od sněmovny většinu, nehodlají tlaku odborářů vyhovět. Horní komora bude o návrhu jednat v pátek. Pokud Senát novelu odmítne, sněmovna normu dostane k novému projednání. Otázkou však je, kdy se tak stane.

"Budeme teď sledovat další vývoj v Senátu s tím, že máme zaručený příslib tří politických stran, že by případné veto Senátu v poslanecké sněmovně přehlasovali. Počítáme se ČSSD, KSČM a lidovci," řekl šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

"Jsme schopni tu stávku opět zorganizovat velmi rychle. Termín jsme ale nestanovili, necháme legislativce pracovat,"
doplnil prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas.

Stávka je legální

"Český právní řád rozlišuje stávku konanou v rámci kolektivního vyjednávání a stávku k obraně ekonomických a sociálních zájmů pracovníků. Jiná stávka provázená přerušením práce ze strany zaměstnanců není legální," sdělila iDnes.cz Klára Valentová, specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark.

V médiích se totiž několikrát spekulovalo o tom, zda odbory neporušují třídenní oznamovací povinnost.

"Stávka je legální. To, co zaznělo už dvakrát v České televizi, je omyl," řekl iDnes.cz předseda Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů Bořivoj Šubrt.

Stávky se kromě většiny obyvatel Česka obávaly i samotné dopravní podniky a obce, které v případě stávky byly nuceny zajistit náhradní a zřejmě dražší dopravu u soukromníků.

MHD se měla zastavit v Ostravě a Opavě

Na stávku se rozhodně připravovala města Ostrava a Opava. Plánovaly, že jejich MHD nevyjede.

Autobusy ani trolejbusy MHD by v době stávky nejezdily ani v Opavě. "Předpokládáme, že účast řidičů bude téměř stoprocentní," řekl ČTK šéf odborů Dopravního podniku Opava Miroslav Vaněk.

Praha se k přístupu ke stávce v podstatě nestihla ani vyjádřit. Než zveřejnili postup, stávka byla odvolána.

V Karlovarském kraji se chtěli připojit jen železničáři

V Karlovarském kraji plánovali zastavení provozu jen na železničních tratích provozovaných Českými drahami (ČD). Žádné další společnosti, ať provozují dopravu na dráze nebo autobusovou, se stávku neplánovaly.

V Ústeckém kraji chtěli kromě železničářů stávkovat také zaměstnanci dopravního podniku města Ústí nad Labem, kteří zajišťují městskou hromadnou dopravu.

zirafa ( 5. března 2010 14:31 )

..." každý ze zaměstnanců má nárok na příspěvek na dopravu a v každé firmě jsou nějaké výhody, třeba obědy za pár korun, nějaké stravenky nebo dostávají zaměstnanci různé dárky na vánoce atd... " milý pane, to jsou bláboly.... pracoval jste někdy u nějaké SOUKROMÉ firmy?! Pravděpodobně ne... V NESTÁTNÍCH firmách si buď můžete nechat o nějakých výhodách leda tak zdát, nebo ty výhody platí majitel firmy a ne STÁT.... a to už nemluvím o tisích drobných živnostníků, ti akorát odvádějí státu daně a další poplatky, ale od státu dostanou kulový, akorát tak klacek pod nohy a zvýšení sociálního a zdravotního pojištění.....

gogo ( 4. března 2010 14:24 )

Stalo se jak se dalo předpokládat. Ještě nikdy od sametové revoluce tady skutečná stávka nebyla. Vždy byla jen na oko... Anebo se pak napracovala ... Odborářští "bosové" konají nakonec vždy ve prospěch zaměstnavatele. A to ještě dělníci netuší, jak jsou za tyto zrady a přetvářku tito "bosové" placeni ... Pohádkové sumy ... V podnicích je jejich plat roven přibližně platu představenstva....Za předstíraný zájem o dělníky... A pokud tomu někdo nevěří, je to jeho problém a nic to nemění na smutné skutečnosti ...

juvz ( 3. března 2010 23:12 )

Ve chvili, kdy vsichni, krome modrych vyzirku, se snazi vsemi silami splnit opravnene pozadavky odboraru, by stavkoval jenom blbec.

juvz ( 3. března 2010 23:07 )

To jsou modra cisla vycucana z prstu.

9030 ( 3. března 2010 20:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa