Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stávka dopravců se odsouvá na čtvrtek

odbory se stávkou počkají do 4. března.
odbory se stávkou počkají do 4. března.  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: ČTK, oj - 
26. února 2010
12:07

Koalice dopravních odborů dnes odložila ohlášenou pondělní stávku na čtvrtek 4. března. Podle mluvčího federace strojvůdců Libora Poláčeka budou odbory čekat na jednání sněmovny o novele zákona o DPH, kterou ve čtvrtek na popud odborářů schválila vláda.

Odborům vadí vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod, které platí od ledna letošního roku. "Bereme to jako jednu z řady možných akcí," uvedl Pomajbík k odložené stávce. Odbory z jiných odvětví se k protestu zatím nepřipojily, ačkoliv podle Pomajbíka stávku dopraváků podporují.

Vyhlášení stávky kritizoval premiér Jan Fischer. Změnu zdanění benefitů označil za prioritu této vlády pro březnovou řádnou schůzi sněmovny. "Jan Fischer má za to, že v této situaci stávka není odpovídajícím krokem k prosazení požadavků odborů. Řešení je v rukách zákonodárců," uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí vlády Roman Prorok. Premiér prý o změně zákona jednal se zástupci největších politických stran, kteří údajně slíbili novelu podpořit.

Odborům vadí, že od ledna se daň z přidané hodnoty u pracovních výhod vypočítává z tržní ceny, a nikoliv z nižší zaměstnanecké. Nejhlasitěji protestují železničáři, kterým by nová pravidla výrazně zdražila režijní jízdné.

Návrh na snížení zdanění zaměstnaneckých výhod by sněmovna mohla projednat už tento čtvrtek na mimořádné schůzi. Jak ale uvedl Pomajbík, stávku to zřejmě neodvrátí, neboť zákon musí schválit také senát a prezident.

protistavce ( 2. března 2010 20:36 )

Jak je možné, že dopravní podnik neposkytne službu lidem( milionu), který si ji předplatil formou měsíčního či jiného kupónu!!! http://www.***/group.php?gid=10150089390645461

juvz ( 28. února 2010 15:28 )

Hlasovani na strance s adresou: http://poll.fm/1ndpq Ja to z poradtu Otazky Vaclava moravce chapu tak, ze "nedopatrenim" prosel zakon, ktery "nikdo nechtel", ktery mene nebo vice poskozuje vsechny zamestnance. Senatori ODS budou naprave branit, protoze vyuziti prava na stavku povazuji za vydirani. Pro zacatecniky: Pokud se na adresu vyse neda kliknout, musite ji zkopirovat nebo presne opsat nahoru do okna v prohlizeci, kam se pise internetova adresa. Po stisknuti klavesy enter, to je ta velka klavesa s sipkou dolu a doleva, se otevre stranka, kde zaskrtnete moznosti a tlacitkem Vote odvolite.

juvz ( 27. února 2010 09:17 )

Ja ano. Kdyz jsme v dobe prevratu sledovali na vojne v televizi vecerni zpravodajstvi, coz bylo puvodne povinne, ale v te dobe zakazane a videli jsme poprve bolseviky v akci, jeden mlady nadejny soudruh me pozval na malou ukazku. Vzal rudou knizku a spalil ji. Stydel se a rikal, ze o tom nevedel.

juvz ( 27. února 2010 09:12 )

Mamy s detmi stavkuji jiz 20 let. Maji tak mizerne podminky pro vychovu deti, ze nerodi, nevychovavaji a radeji marni cas zbytecnou karierou ve zbytecnych firmach.

juvz ( 27. února 2010 09:07 )

Ano, je to prodelecny podnik v rukou mafie. Pokud by vedeni jednalo s lidmi slusne, zadny odborar by pracujici ke stavce nedonutil. Dokonce by tam ani zadne odbory nebyly.

Zobrazit celou diskusi