Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemětřesení na jihu Japonska: Hrozí tsunami!

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Hrozí tsunami!
Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Hrozí tsunami!  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pal - 
26. února 2010
22:15

Zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály v pátek zasáhlo oblast Tichého oceánu jižně od Japonska. Otřesy mohou vyvolat vlny tsunami!

Oznámila to americká geologická služba USGS. Ohnisko otřesů bylo necelých sto kilometrů východně od ostrova Okinavy v hloubce asi 29 kilometrů pod mořským dnem. Podle japonských seizmických služeb mohou otřesy půdy v regionu vyvolat cunami s přívalovou vlnou vysokou až dva metry.

Japonsko leží v oblasti silné seizmické aktivity; z celkového počtu všech zemětřesení silnějších než šest stupňů na Japonsko připadá plná pětina. V říjnu roku 2004 zasáhlo severojaponskou prefekturu Niigata zemětřesení o síle 6,8 stupně a zabilo 65 lidí.

Otřesy jsou ještě vyšší než ty, které zasáhly před měsícem a půl Haiti. Zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy škály zde udeřilo 12. ledna 2010. Metropole Port-au-Prince je zničená ze tří čtvrtin, zhroutil se prezidentský palác, parlament, katedrála nebo nemocnice. Postižená místa po katastrofě sužoval chaos a rabování, lidem se nedostávalo základní zdravotnické péče, jídla a pití. Češi na pomoc Haiti poskytli neziskovým organizacím za měsíc po katastrofě asi 85 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi