Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemětřesení v Chile: Přes 700 mrtvých, hrozba cunami zažehnána

Autor: ČTK, hto - 
28. února 2010
08:05

Po silném zemětřesení v Chile, které dosáhlo síly 8,8 stupně Richterovy škály, zahynulo podle místních úřadů přes 700 lidí a zničeno bylo 1,5 milionu domů.

Sobotní zemětřesení nebylo nejsilnější, jaké kdy Chile postihlo, ale podle amerického geofyzika Roberta Williamse bylo stokrát silnější než to, které postihlo Haiti. Nejsilnější zemětřesení, co bylo zaznamenáno, zasáhlo Chile v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně Richterovy škály, zemřelo při něm 1655 lidí a dva miliony lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Po sobotním zěmětřesení hlásí místní úřady přes 700 mrtvých a až 1,5 milionu poničených domů. Oproti roku 1960, kdy zemětřesení vyvolalo vlnu cunami, která zabíjela na Havaji, v Japonsku a na Filipínách a způsobila škody podél západního pobřeží USA, bylo varování před cunami pro Jižní Ameriku již odvoláno bez toho, aby místní úřady nahlásily vážnější škody. Pohotovost ale přetrvává v Japonsku a Rusku, kde byly některá místa na pobřeží evakuována.

Samotné zemětřesení zničilo domy, mosty i silnice. Úplný rozsah škod v současnosti není známý. V blízkosti centra otřesů se nachází město Concepción, patřící mezi jedno z největších v Chile.

Chilská státní televize oznámila, že z věznice ve městě Chillan uprchlo 209 vězňů poté, co po otřesech vypukl ve věznici požár.

V hlavním městě Santiagu bylo uzavřeno letiště, otřesy tu rozbily okna, částečně se propadly stropy a zničeny jsou průchody pro cestující v terminálech. Uzavřeno je rovněž i metro.

Prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila v centrální části Chile stav katastrofy, ale dodala, že země nepožádala o pomoc zahraničí. Pokud tak učiní, Spojené státy "budou připraveny", řekl americký prezident Barack Obama.

bara ( 28. února 2010 18:53 )

se mi to neobjevilo... . Podle českých japanologů je správná transkripce prý cunami, , jenže se většinou používá slovo tsunami...je to jaksi přirozenější, rotože to nejsou naše vlny, naštěstí . stejně jsem se tomu ráda zasmála...

bara ( 28. února 2010 18:51 )

Podle českých japanologů je správná transkripce cunami, prý, jenže se běžně používá slovo tsunami...je to jaksi přirozenější...protože to nejsou naše vlny,naštěstí . stejně jsem se tomu ráda zasmála...

bara ( 28. února 2010 18:39 )

my páni redaktoři víme už dávno z vašich článků, že máte smysl pro humor!!!

bara ( 28. února 2010 18:36 )

viděla jsem jednou hlavní redaktorku Blesku - měla červenou bambuli na nose

bara ( 28. února 2010 18:33 )

... možná to byl ten pravý účel - není přeci možný, že by někdo byl takhle hloupý, že...ani snad v Blesku...

Zobrazit celou diskusi