Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horníky v Chile drží při životě 15 cm úzká díra

Záchranáři spouštějí k zasypaným mužům skrze zásobovací šachtu o průměru 15 cm speciální kapsle zvané Paloma (holubice). Trvá celou hodinu, než zásilka do hloubky 700 metrů doputuje.
Záchranáři spouštějí k zasypaným mužům skrze zásobovací šachtu o průměru 15 cm speciální kapsle zvané Paloma (holubice). Trvá celou hodinu, než zásilka do hloubky 700 metrů doputuje.  (Autor: Infografika Blesk, Reuters)
Autor: INT, jen, ama - 
26. srpna 2010
22:35

Zavalení chilští horníci už vědí, co je čeká! Záchranáři jim oznámili, že na povrch budou vytaženi až okolo Vánoc. Třicet tři zasypaných mužů zprávu přijalo s klidem, v úkrytu ale budou muset vydržet téměř čtyři měsíce. Jak budou čas pod zemí trávit? Odpověď přináší německý deník Bild.

Kolik toho pod zemí spotřebují?

Zatím nesmí moc jíst. Během 17 dnů, kdy v úkrytu bez kontaktu se světem živořili, muži vyhladověli a nyní by jim velké porce jídla mohly působit zdravotní potíže. Navíc nesmí ztloustnout, aby se při záchraně protáhli evakuační šachtou o průměru 68 cm.

Musí horníci zůstávat v úkrytu?

Zasypaní muži místnost o velikosti 50 m2 opouštějí, hlavně když chtějí na záchod. Jelikož je zával v chodbě až 2 km od jejich úkrytu, používají muži nejvzdálenější dostupné místo právě jako toaletu.

Jak tráví dlouhý čas pod zemí?

Aby nezeslábli, musí cvičit. Záchranáři jim také poslali karty a domino. Brzy bude navíc do úkrytu zavedena elektřina a záchranáři budou mužům pomocí světla a tmy simulovat den a noc.

Proč jim pomáhají astronauti z NASA?

Německý kosmonaut Ulrich Walter srovnává situaci zasypaných mužů s dlouhým pobytem ve vesmíru. „I tam je člověk zavřený v těsném prostoru a přemýšlí jen o tom, kdy se vrátí zpátky a jestli má dost jídla a vzduchu,“ přiblížil myšlenky horníků Walter.

Jsou v úkrytu v bezpečí?

Ne tak docela. Nad horníky leží tisíce tun nestabilní horniny. Důl byl tři roky uzavřen z bezpečnostních důvodů. Průzkumné vrty ale nyní ukazují, že další závaly nehrozí.

Jak probíhá vrt záchranné šachty?

30tunová vrtná souprava Strata 990 hloubí šachtu o průměru 68 cm, kterou by měli být muži vytaženi. Za den stroj vyvrtá 8 až 15 metrů, proto bude hloubení trvat asi 120 dní.

Jak dlouho by přežili bez pomoci?

Záleží na konkrétních podmínkách. Nejdéle přežili zavalení čínští horníci, kteří byli loni vytaženi z dolu po 25 dnech.

drazor ( 16. října 2010 16:18 )

Páni redaktoři nejste tak náhodou tak trochu dementní.Horníci už jsou dávno venku,dnes je 16.10 2010.Mám takový dojem že by se ve vašich stolech našly nějaké drogy,jinak si totiž nemůžu vysvětlit tuhle zprávu.Zamyslete se nad sebou,pokud teda ještě máte čím.Něco čerstvějšího by nebylo??? Co takhle dneštní volby???

Zobrazit celou diskusi