Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tsunami se prohnala Pacifikem, peklo nepřišlo

Autor: ČTK, hto, šim, jos - 
28. února 2010
11:29

AKTUALIZOVÁNO: Vlna tsunami, kterou vyvolalo zemětřesení v Chile, se rychlostí proudového letadla prohnala Pacifikem. Bálo se jí 53 států, apokalypsa naštěstí ale nepřišla.

Tsunami se bálo 53 států, postupně byl ale poplach odvoláván. V neděli ráno poplach odvolalo i Rusko a Japonsko. Například na ostrov Hokkaidó dorazily jen asi třiceticentimetrové vlny. Na Havajský ostrovech před ohlášenou vlnou bylo evakuováno asi 100 000 lidí, ani zde ale k žádným škodám nedošlo.

Situace v sobotu

Jako první byl vlnou zasažen ostrov Juan Fernandez. Chile na ně okamžitě poslalo záchranáře. Byly hlášeny tři oběti a čtyři pohřešovaní, na Velikonočním ostrově začalo námořnictvo s evakuací. Na chilské pevnině zasáhla přílivová vlna město Talcahuano. Podle agentur byla asi tři metry vysoká.

Tsunami Pacifikem postupovalo rychlostí asi 700 kilometrů v hodině, tedy stejně rychle jako proudové letadlo. Varování před ním bylo vydáno v 53 státech a územích oblasti.

Vlna zasáhla ekvádorské ostrovy Galapágy, ale nezpůsobila tam žádné škody, stejně jako na ostrovech Gambier, nejvýchodnější výspě Francouzské Polynésie. Na Markézách udeřila série dvoumetrových vln a lehce poškodila několik lodí. Tahiti, kde bylo několik tisíc lidí evakuováno do vyšších poloh, bylo zasaženo jen lehce.

Na Havaji byli rovněž evakuováni lidé z nižších oblastí a na ostrově Hilo bylo uzavřeno mezinárodní letiště. Pohotovost nižšího stupně byla vyhlášena v amerických státech Kalifornie a Aljaška, ve střehu jsou také Austrálie a Nový Zéland.

V Chile je 150 Čechů

Na pevnině největší škody zemětřesení napáchalo ve měste Concepción v jižní části Chile. Tady naměřili zemětřesení o intenzitě 8,8 Richterovy školy.

Podle Tomio Okamury, mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, je v Chile nyní přibližně 150 českých turistů. Dále uvedl, že nejsou zatím hlášeny žádná omezení týkající se pobytu českých turistů v zemi. Mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda řekl, že zatím nejsou žádné zprávy o tom, jestli jsou Češi mezi oběťmi.

Počet obětí se různí. Nejméně se hovoří o 214 mrtvých. Číslo však stále narůstá.

Epicentrum bylo v Tichém oceánu

Epicentrum zemětřesení bylo v Tichém oceánu v hloubce 59,4 kilometrů a bylo vzdáleno 317 kilometrů od hlavního města Santiago de Chile na jihozápad. Země se začala otřásat v půl osmé SEČ. Následně byly zaznamenány tři dodatečné otřesy, první o síle 6,9 Richtera a pak další menší.

Otřesy byly natolik silné, že je zaznamenaly seismografy po celém světě. Aktivitu pocítila také stanice Geofon v Moravském Berouně na severu Moravy.

Graf seismografu ze stanice v Moravském Berouně, který takto zachytil chilské zemětřesení. Graf seismografu ze stanice v Moravském Berouně, který takto zachytil chilské zemětřesení. | ČTK

Materiální škody v hlavním městě Santiagu podle dostupných zpráv nejsou velké, přesto ale budou zřetelné.

Podle Reuters se v chilské metropoli otřásaly budovy a část města je bez elektrického proudu. Prezidentka vyhlásila stav nouze a vyzvala občany zachovat klid.

Zemětřesení také v Japonsku

V pátek zasáhlo silné zemětřesení i jih Japonska. Síla otřesů byla 7,3 stupně Richterovy stupnice.

Zemětřesení na Haiti, během něhož anebo na jeho následky zemřelo přes 200 000 lidí, dosahovalo síly 7 stupňů na Richterově škále, bylo ale v hloubce jen 22 km.

gogo ( 27. února 2010 22:03 )

40metrová tsunami se valí na Velikonoční ostrovy !!! Copak že jsme nadpis narychlo "upravili" ???

zirafa ( 27. února 2010 21:49 )

kdyby napsali 4 metry, tak by to nebylo tak úderný!!

gogo ( 27. února 2010 21:27 )

Chile : 3 metry ... žádné následky ... Galapágy : 1 metr .... žádné škody.... Japonsko : 30 cm ..... Tak co ten apokalyptický nadpis ??? To je povinnost takto blábolit ???

w.mojko ( 27. února 2010 09:16 )

školy??????????????????myslela som, že škály

Zobrazit celou diskusi