Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Medvědice Cora: V únoru k ní zase pustí samce!

Autor: Ondřej Požár - 
7. ledna 2010
17:28

Byl by to spíš zázrak. Lední medvědice Cora (11) z brněnské zoo ale ještě může do konce ledna porodit mláďata i přesto, že to chovatelé spíš vylučují. A navíc se k ní za týden ze zoo v Bratislavě vrátí její druh Umca (11). K družce ho ale pustí až v únoru.

"Podle literárních pramenů byl u ledních medvědů zaznamenán nejpozdější porod 2.února. Proto Cora do 31. ledna zůstane v brlohu, kde teď hodně spí, i když v půli ledna přivezeme Umcu. Společnou ubikaci pro ně otevřeme až začátkem února," uvedl ředitel zoo v Brně Martin Hovorka.

Bývalý šéf chovatelského úseku zoo Petr Číhal, který v listopadu 2007 chystal úspěšný Cořin porod celebrit Toma a Billa, tvrdí, že chovatelé nemají šanci zjistit, zda je samice ledního medvěda opravdu březí.

"Na čtyřmetrákové samici není březost vidět. Když se medvídě narodí, váží asi půl kilogramu! A Coru nelze uspat kvůli vyšetření, protože hrozí riziko poškození plodu v jejím těle," vysvětlil pro Blesk.cz Petr Číhal, který učí na veterinární univerzitě v Brně.

Další šanci k početí mláďat tak dostane samice za měsíc. "Mrzí nás, že Cora nebyla březí. A Umca za ty dva měsíce zvedl návštěvnost, zvykli jsme si na něj. Lidé se na bílého medvěda hned u vchodu ptali. A třeba se k nám zase koncem roku vrátí," doufá šéfka bratislavské zoo Miloslava Šavelová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi