Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

29. prosince 1989: Václav Havel prezidentem

Václav Havel strvzuje ústavní slib svým podpisem poté, co byl zvolen prezidentem.
Václav Havel strvzuje ústavní slib svým podpisem poté, co byl zvolen prezidentem.  (Autor: ČTK)
Autor: www.totalita.cz, ČTK, rum - 
29. prosince 2009
05:00

Ve Vladislavském sále začíná volba prezidenta. Po 41 letech je navržen kandidát s všelidovou podporou. Po 41 letech je poprvé navržen nekomunista, dokonce disident. Schůzi řídí Alexandr Dubček.

Jediným kandidátem, na němž se shodli představitelé politických stran, OD a VPN, byl Václav Havel. Přesně před 20 lety byl tak 10 minut před půl jedenáctou dopoledne zvolen prezidentem Československé socialistické republiky.

Být u volby prvního svobodného prezidenta chtěly tisíce lidí. Hradčanské náměstí i hradní nádvoří byla plná. „Slibuji vám, že nezklamu vaši důvěru a dovedu tuto zemi ke svobodným volbám. Musí se to stát slušným a pokojným způsobem, aby nebyla pošpiněna čistá tvář naší revoluce. Je to úkol pro nás všechny. Děkuji vám!“ pronesl prezident Havel z balkonu jižního křídla Hradu.

Poté vykonal i vojenskou přehlídku ve svých slavných krátkých kalhotách! Do té doby vžité rčení pro nevyhovující délku kalhot »máš kalhoty, jak když čekáš velkou vodu« se na dlouho změnilo na »máš kalhoty jako Havel«.

Havlovi se široce věnoval celosvětová média. Televize BBC připomněla, že pomyslet na něco takového před šesti týdny bylo utopií, Berlínský Morgenpost konstatoval, že demokratická opozice v NDR může ku Praze hledět jen s obdivem, italský Corriere Della Sera přirovnával Havlův příběh k pohádce, kdy se pronásledovaný hrdina stane vladařem...

hihihi ( 29. prosince 2009 23:02 )

národ zas jednou nasr*al do bot.

francjosef ( 29. prosince 2009 09:37 )

Běžte s tím Havlem již do prd-le konečně.!!!!!!!

anelam ( 29. prosince 2009 08:14 )

Zobrazit celou diskusi