Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Byla jsem poslední Miss NDR! Ale jen tři hodiny.

Autor: INT, vk, ČTK, jos - 
3. října 2010
05:18

Velké oslavy, politické špičky a vzpomínání. Německo si dnes (v neděli) připomíná 20 let od znovusjednocení země! Přesně 3. října 1990 se po 45 letech stala socialistická Německá demokratická republika (NDR) součástí Spolkové republiky Německo.

A na dobu před 20 lety vzpomíná i Kathrin Hoyer (38), která se stala poslední Miss NDR. Její sláva však trvala pouhých 180 minut...

Ráno bylo vše jinak...

Tehdy osmnáctileté Kathrin byla nasazena korunka krásy 2. října 1990. Ve 21 hodin se tak stala nejkrásnější ženou východního Německa. Jenže! Z titulu se dívka neradovala dlouho. Když se druhý den probudila, zjistila, že země, kterou měla reprezentovat, už neexistuje a stejně tak ani její titul, který získala.

„V televizi jsem viděla obrázky z oslav u Braniborské brány. V ten moment mi už bylo jasné, že země, kterou jsem měla zastupovat na světových soutěžích krásy, už není,“ vzpomíná Kathrin, která se i přesto stala úspěšnou modelkou, a předvádí dodnes. „Královen krásy bylo od té doby několik, ale titul poslední Miss NDR mám jen já. Ten mi nikdo nikdy nevezme,“ dodává s úsměvem žena, která si vybudovala v Saské Kamenici (Chemnitzu) vlastní fotostudio.

Zeď padla 9. listopadu

Proces znovusjednocení Německa odstartoval pád berlínské zdi 9. listopadu 1989 a 3. října 1990 následujícího roku vešla v platnost smlouva o sjednocení. V Brémách, které nyní předsedají Spolkové radě všech 16 spolkových zemí, vypukly už v pátek oficiální oslavy výročí. Zúčastnil se jich například bývalý německý kancléř Helmut Kohl (80) či současná kancléřka Angela Merkel. Největší slavnosti jsou však naplánovány na dnešní den, kdy by měl pronést první zásadní projev od svého nástupu do funkce i spolkový prezident Christian Wulff. Očekává se, že oslav, které pořádá každé větší město, se zúčastní miliony lidí. I přesto si však 20 let po podpisu smlouvy o znovusjednocení přeje 11 procent Němců, aby byla zeď v Berlíně opět postavena.

Máte i vy nějaké netradiční vzpomínky na bývalou NDR či fotky z doby před 20 lety? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi