Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

České aerolinie zůstávají státní

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: ČTK, brum - 
26. října 2009
13:48

Vláda v pondělí na základě doporučení ministra financí Eduarda Janoty rozhodla, že České aerolinie neprodá konsorciu firem Unimex a Travel Service.

Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl premiér Jan Fischer. Privatizace aerolinií tím končí, balík téměř 92 procent akcií zůstane ve vlastnictví státu. Verdikt vlády schvalují nejsilnější parlamentní strany ODS a ČSSD.

Podle Janoty si konsorcium, které nabídlo za aerolinie miliardu korun, kladlo celou řadu nepřijatelných podmínek. "Ta nabídnutá cena tak nebyla jediným kritériem," uvedl Janota. Konsorcium například chtělo podle Janoty zmíněnou miliardu splácet na čtyřikrát až do roku 2013, což je v rozporu s usnesením vlády. Stát by podle ministra neměl garanci, že dostane celou částku.

Firmy Unimex a Travel Service vzaly rozhodnutí vlády podle tiskového prohlášení na vědomí. "Jsme přesvědčeni, že nabídka konsorcia na převzetí ČSA za jednu miliardu korun byla v kontextu s miliardovými ročními ztrátami ČSA, miliardovými půjčkami a potřebou splatit v následujících deseti letech více než 14 miliard korun z leasingových splátek, nabídkou vysoce nadstandardní," píše se v prohlášení.

Předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že pokud by rozhodovala jeho bývalá vláda, verdikt by byl stejný. "Pokládám jej v této chvíli za jediné možné," řekl novinářům. Topolánek rozhodnutí vlády nevnímá jako konec privatizace, ale uzavření jednoho výběrového řízení. Před dalším tendrem je podle něho nutné, aby firma prošla restrukturalizací. Topolánek, jehož vláda soutěž vyhlásila, varoval před nedovolenou veřejnou podporou a před spojením ČSA s Letištěm Praha.

ČSSD si podle svého šéfa Jiřího Paroubka nedokázala představit, že by menší firma pohltila větší. Za ČSA bude podle něho možné v budoucnu získat více peněz, nejprve je ale nutné společnost stabilizovat. Ve střednědobém horizontu by se měl hledat pro ČSA strategický partner, Paroubek dal za příklad fúzi s Letištěm Praha.

ýběrové řízení na nového majitele ČSA vyhlásilo ministerstvo financí 5. února. Konsorcium bylo jediným zájemcem, který v privatizaci ČSA zbyl. Už v dubnu vláda z privatizace vyřadila společnost Darofan ze skupiny Aeroflot a investiční společnost Odien. V srpnu z tendru odstoupila kvůli krizi letecká společnost Air France - KLM.

ČSA aktuálně bojují o přežití. Ke konci roku očekávají ztrátu 3,3 miliardy korun. Novým prezidentem a šéfem představenstva aerolinií se minulý týden stal dosavadní generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák. Právě spolupráce s letištěm a přesun majetku mezi oběma firmami má podle Janoty ČSA pomoci.

vaclav49 ( 26. října 2009 14:43 )

bych si nechal jiné strategické podniky. Rozhodoval bych se na ose energetika, teplo, voda a asi mě někdo ještě doplní............

Zobrazit celou diskusi