Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piloti ČSA si s podmínkami sníží platy

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pes - 
16. října 2009
10:31

Valná hromada odborové organizace pilotů CZALPA ve čtvrtek odsouhlasila pokles platů od listopadu až o 40 procent s řadou podmínek.

Podle informací z podniku má být snížení mezd bez podmínek jen 15procentní. Piloti mimo jiné žádají odchod současného managementu prezidenta Radomíra Lašáka a zachování firmy v rukou státu. Snížení mezd je podle šéfa CZALPA Filipa Gaspara alternativou k privatizaci. Příslušný dodatek ke kolektivní smlouvě chtějí piloti podepsat už s novým vedením aerolinek bez Lašáka.

Podle informací z firmy piloti do zmíněných 40 procent chtějí započítat zhruba sedmiprocentní snížení platů z jara letošního roku. Bezpodmínečný pokles mezd tak prý bude činit jen 15 procent, dalších 18 procent piloti za něco vymění, například za zaměstnanecké akcie. Průměrný plat pilota ČSA je zhruba 210.000 korun.

ČSA nyní bojují o přežití. V pololetí vykázaly ztrátu 1,8 miliardy korun, dozorčí rada přitom očekává na konci roku rekordní ztrátu tři miliardy. Firma tak nutně potřebuje hotovost na provoz. Dozorčí rada podniku má nyní k dispozici dvě verze záchranného plánu. Lašákova se už uskutečňuje a počítá mimo jiné s propuštěním zhruba pětiny ze 4600 zaměstnanců nebo prodejem bezcelních obchodů a pěti letadel. Restrukturalizační plán šéfa dozorčí rady Václava Nováka je radikálnější, předpokládá pokles počtu zaměstnanců o třetinu a snížení platů pilotů o 45 procent.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi