Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový šéf ČSA Dvořák si staví vilu u lobbisty Janouška

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: map - 
20. října 2009
05:32

Za vším hledej v Česku peníze… Platí to i o partnerství nového šéfa ČSA Miroslava Dvořáka (39) a Romana Janouška (41), mocného přítele pražského primátora.

Oba pánové si staví obří sousedící vily na Janouškově pozemku v pražském Podolí a oba pány spojuje pražské letiště! Jeden mu šéfuje, druhý ho chtěl koupit.

Spojení Janouška a Dvořáka vzbuzovalo podezření už před dvěma lety, kdy Dvořáka dosadil jako šéfa Letiště Praha ministr Aleš Řebíček. Dvořák byl na tomto postu pro Janouška cenným zdrojem informací o privatizaci letiště.

Janoušek s Dvořákem se stávají sousedy za ne zcela obvyklých okolností. Janoušek před osmi lety koupil pozemek 1800 m² na jednom z nejluxusnějších míst v Praze-Podolí. Získal jej od Diplomatického servisu, což je organizace Ministerstva zahraničí, za 7,45 milionu korun.417709:gallery:true:truePřed čtyřmi lety pak proběhla podivná transakce. Manželka Dvořáka Radana půjčuje bohatému Janouškovi 19 milionů korun. Jako zástavu pohledávky získává právě pozemek, kde dnes vyrůstají dvě zmíněné vily. Podle neoficiálních informací každá za 60 milionů korun. Vily s třemi nadzemními podlažími a jedním v podzemí projektoval stejný architekt, který stvořil i luxusní sídlo miliardáře Zdeňka Bakaly. Jeden z objektů je napsán na Simonu Janouškovou, patrně blízkou příbuznou lobbisty, a druhý právě na manželku dnes už šéfa Letiště Praha i ČSA Dvořáka.

Obě firmy chtěl stát prodat. V soutěži o ČSA však zůstal už jen jeden zájemce a není jisté, zda k prodeji dojde. Letiště Praha, o něž měl Janoušek mimořádný zájem, zakázala prodat sněmovna koncem září.

karlos ( 20. října 2009 15:18 )

To jsou ti,kteří vystudovali za tohoto režimu?Já chudák myslel,že zloděje produkovali školy do konce r.89.Ale podle toho,kolik jsme ušli cesty kapitalismem, se není čemu divit.Kolik desítek let se budou tyto věci napravovat?Zbývá 21 let?To ne,to už bude konec světa.Bez morálky nebo represí to nepujde.

sakra ( 20. října 2009 11:37 )

Jako vše v této zemi, když se jedná o peníze. Češi si skutečně svůj stát nedokáží sami solidně řídit. A je to čím dál tím horší.

stastnyjim ( 20. října 2009 11:30 )

Pokud by přelévání bohatství fungovalo tak, jak píšeš, pak by přece bylo jedno, jestli někdo zbohatne svou usilovnou prací nebo nějak nečistě. Podle tebe jeden zbohatne a tisíce jiných zchudnou. To je ovšem vymyšlená pseudopravda a nemá to se skutečných fungováním hospodářství nic společného. A ještě k tomu zbohatnutí: Tohle bohatství má "legální" původ. Oni si totiž ti špičkoví manažeři nechájí schválit platy v řádu několika statitíců měsíčně, takže se jim miliony rychle hromadí. Jistě, že to není fér, ale je to tak. Je to vlastní "usilovnou prací" nebo ne?

petrzkopecku ( 20. října 2009 09:45 )

snad by bylo lepší připojit se k nějakému normálnímu státu, než takhle řídit stát sami

petrzkopecku ( 20. října 2009 09:43 )

Tady by se mělo hledat, zda je majetek řádně zdaněn.

Zobrazit celou diskusi