Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhadná smrt v ústavu: Zabila je otrávená kaše?

Domov sociálních služeb ve Spišském Podhradí
Domov sociálních služeb ve Spišském Podhradí  (Autor: Braňo Bielený, Nový Čas)
Autor: Nový Čas, rvs - 
8. září 2009
12:59

Tři lidé (†42, †58, †69) za záhadných okolností o víkendu zemřeli v Domově sociálních služeb Sv. Jána z Boha ve slovenském městě Spišské Podhradí. Případ už začala vyšetřovat policie.

Přes víkend se u nich vyskytly zdravotní problémy spojené s průjmem. Dva z nich zemřeli přímo v sociálním zařízení, třetí po převozu do nemocnice.

Zdravotní problémy mělo i dalších 15 klientů domova. Pravděpodobně to souvisí s kašovitou stravou, kterou snědli v pátek večer. Případ úmrtí, který se stal v noci z pátku na sobotu, už vyšetřuje i Úřad veřejného zdravotnictví.

"Klientům jsme servírovali večeři stejně, jako jiné dny. Byla to kašovitá strava, kterou musí přijímat. V noci jsme zpozorovali zdravotní těžkosti a ihned jsme lidi s průjmy převezli do blízkých nemocnic. Bylo jich celkem 15, tři muži měli zřejmě velmi oslabenou imunitu a nakonec bohužel zemřeli. Byli to pacienti s mentálním postižením, trvale připoutaní na lůžko," řekla zástupkyně ředitele domova Margita Brynzová (49).

Zkažené jídlo?

Po mimořádné situaci do domova přijeli na kontrolu hygienici z Úřadu veřejného zdravotnictví v Popradu. Ti odebrali vzorky jídel, zkontrolovali přístroj na výrobu kašovité stravy a vzali výtěry zaměstnancům kuchyně i všem postiženým klientům.

Celé zařízení bylo během víkendu vydezinfikováno. "Momentálně je situace v domově stabilizovaná a k dalším onemocněním nedošlo," řekla mluvčí Prešovského kraje Veronika Fitzeková.

Patnáct klientů domova je však stále v nemocnici, šest z nich dokonce na infekčním oddělení. Podle vyjádření lékařů jsou již všichni mimo ohrožení života. Co bylo příčinou smrti třech jejich spolubydlících, bude známo až z výsledků hygienických testů a z pitevních zpráv.

"Nemoc způsobená požitím zkaženého jídla, znečištěného škodlivými bakteriemi a jinými mikroorganismy, je velmi nebezpečná hlavně pro nepohyblivé pacienty, kteří jsou dehydrovaní a rychle se odvodní. Nejhorší jsou mikrobi salmonely, kteří mohou způsobit břišní tyfus, nebo otravu jídlem," vysvětluje odborník na výživu.

Kdo neviděl, nepochopí

V Domově sociálních služeb ve Spišském Podhradí zůstalo po tragickém víkendu 104 klientů, většinou bezvládných, mentálně postižených lidí. Stará se o ně 62 pracovníků, kteří jsou již údajně na podobné případy zvyklí.

"Před několika dny nám tady umřela i další klientka. Už se jen trápila. Dáváme těm ubožákům všechno, ale když přijde jejich čas, nedá se nic dělat. Nikdo to nepochopí, dokud to tady neuvidí," říká jedna ze sester.

Čtěte také: Ve slovenském domově důchodců zemřelo za rok sto lidí >>

sakra ( 9. září 2009 11:17 )

Nevyšetří nic. Tam je justice a policie na úrovni ČR.

Zobrazit celou diskusi