Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5. červenec 1989: Začala Porta!

Rock for People
Rock for People  (Autor: ilustrační foto, wikipedia.org)
Autor: ČTK, rum - 
5. července 2009
05:00

Oblíbené setkání trampů, folkařů a milovníků country Porta 89 začalo v Plzni přesně před dvaceti lety. Zájem byl obrovský, lidé brali Portu jako určitou alternativu k ostatnímu socialistickému umění.

Z oblastních kol se z 500 do finále probojovalo 30 kapel. „Pozornost se v Plzni ale soustřeďuje zejména na skupiny a písničkáře, kteří jsou v tomto žánru už dlouho pojmem. Patří k nim mj. Brontosauři, Barel rock, Minnesengři, Kapitán Kid nebo Ivo Jahelka,“ psala agentura ČTK.

Za čtyři dny se na plzeňském Lochotíně vystřídalo na 35 tisíc lidí. Ročníky tak 1988 a 1989 patří k legendárním v historii festivalu. Jenže počet návštěvníků přestávala Plzeň zvládat. Veřejná bezpečnost byla v pohotovosti, ale největší problém byl se záchodky... Jen několik dní pro skončení Porty 89 byly v prodeji gramofonové desky s 18 vybranými písněmi. „To byly časy, na který se nezapomíná. I když ani na Portě nechyběli estébáci, kteří nás bedlivě sledovali, člověk měl přesto pocit určité svobody,“ vzpomíná tramp Pavel Loska. Porta se v roce 1991 přestěhovala do Ústí nad Labem, kde začínala, a letošní ročník proběhl před pár dny v Řevnicích u Prahy.

gogo ( 5. července 2009 08:01 )

vysokou úroveň a zájem byl obrovský, lidé brali Portu jako určitou alternativu k ostatnímu socialistickému umění. Tak to bylo. Je ale ironií osudu, že právě to, že tato Porta nebyla tehdy zrovna na výsluní režimu, jí dodávalo tu kvalitu a nadšení jejich příznivců. Po roce 1989 kdy již neseděli v hledišti nějací "estébáci" a mohlo se vše, úroveň Porty i jejich příznivců začala upadat ...

Zobrazit celou diskusi