Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

4. červenec 1989: Odsuzujeme Několik vět

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
4. července 2009
05:00

Poté, co Charta 77 koncem června zveřejnila iniciativu Několik vět, otisklo její závěr i Rudé právo. Socialistický lid tak mohl vyjádřit své pobouření.

"Provokační výzva Několik vět napadá socialistické zřízení v naší zemi, pokouší se destabilizovat situaci a narušit dělný proces přestavby," vysvětlovala na den přesně před dvaceti lety agentura ČTK. A samozřejmě připojila hned několik stanovisek většinou úderníků nebo hrdinů socialistické práce, kteří v jednom šiku výzvu odsoudili.

"Pokaždé mě zabolí u srdce, když slyším nebo čtu názory našich lidí, kteří vyslovují pochybnosti o socialismu a jeho vývoji. Jsou tam i podpisy několika umělců. Dávejte nám co nejvíc svého umění. My je rádi přijmeme a přetavíme v dělnou práci, která vždy rozhodovala a rozhodne i tentokrát," vzkazoval Hrdina socialistické práce a vedoucí 'zlaté' Brigády socialistické práce Josef H. z IPS Praha.

Petice Několik vět žádala třeba propuštění politických vězňů, svobodu tisku a veřejnou diskuzi zejména o roku 1968. Mezi několika umělci, kteří ji podepsali a strhli tak na sebe pozornost Státní bezpečnosti, byl například i Zdeněk Svěrák, Jiří Bartoška, Rudolf Hrušínský, Jan Čenský a pro někoho překvapivě i Hana Zagorová.

Zítra čtěte: Začala Porta!

djaba ( 4. července 2009 21:05 )

Vážení diskutující , rád jsem s vámi diskutoval . Jsa dokonale poučen , končím .

gogo ( 4. července 2009 15:23 )

Hochu, hochu... slez z toho stromu ....

gogo ( 4. července 2009 15:22 )

Nejsem jeho kamarád, setkal jsem se s ním zcela náhodou jen ten popisovaný den. Ale jsem člověk zvídavý a tak jsem ho ptal na vše co mne zajímalo a co on mohl tehdy vědět. Byl ve skupině kolem Havla. To je celé. Osobně o něm nemám valného mínění.

undatra ( 4. července 2009 14:48 )

Dejte si na něj všichni pozor , je to estébák , konfident a kdoví co ještě .

anasyi ( 4. července 2009 14:05 )

gogo,takze dobry kamarad s Kocabem?

Zobrazit celou diskusi