Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud rozhodl: Kristýnka (10) zůstane v Itálii!

Autor: Jana Ulrichová - 
19. května 2009
05:00

Gabriela Ungerová (37) je na dně. Prohrála totiž další důležité kolo v boji o svou dceru Kristýnku (10). Italský soud svěřil v těchto dnech holčičku otci, Italovi Marco Fontanivemu (44). Gabriele, žijící jen z mateřské, která činí 7600 korun, stanovil měsíční výživné 150 eur (přes 4000 Kč).

Navíc se musí podílet 50 procenty na všech Kristýnčiných školních aktivitách a stejně tak na jejích léčebných výlohách. Dceru bude moci, tak jako dosud, vidět tři dny v měsíci. Navíc ale musí z poloviny hradit náklady na tlumočníka, policistu a sociální pracovnice, pod jejichž dozorem budou návštěvy i nadále probíhat.

Italský soud pohlíží na matku jako na únoskyni. Ta v době odluky, po mnohaletém soužití s otcem Kristýnky, opustila Itálii a i s dcerou odjela do Předonína na Litoměřicku. Následoval kolotoč soudních tahanic, který vyvrcholil loni v září dramatickou exekucí. Soudní vykonavatelé tehdy odvlekli Kristýnku ze školy a předali ji otci, který s ní odjel do Itálie. Matka o dceru bojovala, o pomoc prosila i prezidenta. Vše bylo ale zatím marné.

Z rozsudku, který nyní italský soud vynesl, je Gabriela Ungerová zoufalá. „Nevím, jak to budu vše platit. Nejvíc mne ale trápí, že mě připravili o všechna mateřská práva. Dokonce mi omezili i telefonáty. Dosud jsem směla telefonovat Kristýnce denně, což se mi stejně nedařilo. Běžně se stávalo, že jsem se tři čtyři dny nedovolala. Teď to bude ještě horší, protože jí smím volat jen obden,“ řekla.

O dceru hodlá bojovat dál, i když ví, že už moc šancí nemá. „Samozřejmě se odvolám. Pokud neuspěji, nezbude mi než doufat, že se jednou, až už se bude moci sama rozhodnout, do Česka vrátí,“ doufá.


 

Jak se celý případ vyvíjel

Sluchově postižená Gabriela Ungerová poznala Kristýnčina otce Marco Fontanivea na paralympiádě, kde reprezentovala Českou republiku ve sjezdovém lyžování. V Itálii žili společně 13 let.

Po rozchodu dostali Kristýnku do střídavé péče. Matka s ní ale po čase odjela do Čech. Otce totiž podezírala, že dceru zneužívá, na což upozorňovala úřady v obou zemích, nikdo jí prý ale nevěřil.Italská rodina se mezitím obrátila na tamní soud, který předloni v prosinci svěřil Kristýnku otci.

Na základě toho rozhodl Okresní soud v Litoměřicích o vydání Kristýnky do země, kde se narodila, tedy do Itálie. Loni v září odvezli exekutoři Kristýnku přímo ze školy a předali ji otci. Matka se odvolala. Krajský soud v Ústí nad Labem ale v prosinci potvrdil správnost předchozího verdiktu, neboť matka podle něj dceru z Itálie unesla.

Podle Ungerové ale nešlo o únos, protože se nikde neskrývala, její manžel věděl, kde je, a dceru mohl kdykoli navštívit.

polibek ( 19. května 2009 07:57 )

že to tak dopadne, matka neprokáže dostatečnou výši příjmů nad otce,a tím pádem měla šanci nulovou, bohužel to tak opravdu ve většině případů dopadá v rozvodovém klání mezi dvěma rodiči z odlišných zemí, většinou jsou děti přiřknuty otci, který je dokáže finančně léípe zabezpečit. A já tu byla označena za chytrolínku....Ono se to lehce mluví právě těm kteří nemají ani zdání co vše se může stát, pokud prostě není smlouva.Když je někdo naivní ať raději s cizincem žije na psí knížku, manželství je komplkované hned od počáteční legalizace v obou zemích, a později i doklady pro děti /rozhodnutí dětí,kterým příslušníkem země chce být je pro ně velmi těžké a čí občanku a pas chce/,natož rozvod,bohužel se většinou bere v potaz výše příjmu a finančních jistot, ne přání dítěte.Každý kdo do takového svazku vstupuje, měl by předem promyslet pro a proti a ne se hnát po hlavě....

Zobrazit celou diskusi