Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kristýnku (10) nutí zapomenout na Česko!

Autor: Jana Ulrichová - 
9. února 2009
05:00

Gabriela Ungerová (38) z Předonína na Litoměřicku, matka Kristýnky (10) má vážné obavy. Bojí se, že se italská rodina pokouší dívence vymazat z hlavy vše, co by jí připomínalo její české kořeny.

Dívenka žije v Itálii v rodině svého otce Marca Fontanivea (44) od loňského září. Matce soudy dovolily jí denně telefonovat. Otec ale trval na tom, že spolu smí hovořit pouze italsky. Později sice od požadavku ustoupil, od té doby se ovšem matka málokdy dovolá. "Víc než třikrát do týdne se mi to nepodaří. Minulý týden jsem se dovolala jen jednou. Posílám jí i dopisy faxem. Na každý maluji nějakou českou pohádkovou postavu. Má je ráda. Bohužel, knížky s pohádkami, které jsem jí poslala, přišly zpátky," vylíčila matka. Stejně to dopadlo i s mobilem, který dcerce přivezla. "Tvrdili, že nefunguje, což nebyla pravda. A vánoční přání, které mi vyrobila, je v italštině," posteskla si.

Vše vyvrcholilo v období kolem Vánoc, kdy Kristýnku chtěly telefonicky pozdravit její české učitelky. Otec to nedovolil. Gabriele napsal, že nesouhlasí s tím, aby Kristýnka mluvila s cizími lidmi. Ani s českými kamarádkami. "Chtěly se jen zeptat, jak se jí líbí dárky, co jí poslaly," vylíčila matka.

Kdy dcerku znovu uvidí, netuší. Počet hodin, které spolu smí strávit, se ale snižuje. Nyní se dozvěděla, že otec navrhl dokonce jen hodinu měsíčně! "Chtějí, aby na mámu a svou českou rodinu zapomněla," shrnula babička.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi