Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kristýnka (10) mámu neuvidí, soud ji poslal do Itálie

Autor: Jana Ulrichová, Ondřej Čermák - 
11. prosince 2008
19:13

Obrázky nakreslené z lásky. Jen ty zůstaly Gabriele Ungerové (38) z Předonína na Litoměřicku. Měsíce bojovala se soudy, úředníky a s bývalým manželem Italem Marcem Fontanivem (44) o dceru Kristýnku (10).

Včera zhasla další naděje. Senát krajského soudu její odvolání zamítl.

Předchozí rozhodnutí Okresního soudu v Litoměřicích bylo podle odvolacího soudu správné a v souladu s Haagskou úmluvou. Na jeho základě exekutoři v září Kristýnku odvlekli ze školy a předali otci, který si ji odvezl do Itálie.

Předseda senátu Vilém Šetek řekl, že matka dceru z Itálie nezákonně unesla proti vůli otce a proti rozhodnutí italského soudu. Také se prý neprokázalo, že by Kristýna u otce trpěla. "Soud vůbec nerespektuje přání mé dcery, která u otce trpí a chce být se mnou," tvrdí Ungerová. Je rozhodnuta podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně a bude bojovat i u soudu v Itálii.

 

Senát krajského soudu její odvolání zamítl. zbylo, jsou obrázky, které jí Kristýnka při poslední návštěvě v Itálii nakreslila. "Nikdy mi žádný obrázek nesměla poslat ani přinést. Prarodiče, u kterých v Itálii žije, ji prý vždy celou prošacovali," vysvětlila, proč na poslední schůzku s dcerou přijela s blokem a pastelkami. Pod dohledem italských sociálních pracovnic, které schůzky matky s dcerou monitorují, vznikly kresby, jež Kristýnka dala svým nejbližším v Čechách jako vánoční dárky. Její vlastní přání, a to být s maminkou, je zatím nenaplněné.