Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéfové ČEZ si vydělali 274 milionů Kč!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: map - 
2. května 2009
07:13

Šéfové energetického gigantu ČEZ si loni vydělali 274 milionů Kč. To je podle serveru iHned sice o 35 milionů méně než rok předtím, rozdělilo si je však méně lidí. Podle mluvčího firmy se suma týká 38 manažerů. ČEZ musí přiznávat výdělek vedení ve výroční zprávě. Nelze ale poznat, kolik kdo vlastně bral.

Z peněz, které manažeři ČEZ za minulý rok dostali, dělaly mzdy 239 milionů korun. Zbylých 35 milionů korun připadá na odměny. Výše odměn je přitom přímo závislá na postavení manažerů, nejvyšší odměny si tak jistě připsal šéf ČEZ Martin Roman.

Ten nepřímo přiznal půlmilionový základní měsíční plat. K němu si na odměnách podle iHned může přijít až na 21 milionů korun. Obří platy a odměny však nejsou ještě vším, co manažeři ČEZ získávají. Mají právo na služební auta, životní pojištění, slevu na účtu za elektřinu, ale hlavně na tzv. opční program. V jeho rámci si mohou výhodně nakoupit akcie a se stamilionovými zisky je prodat.

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (KDUČSL) proto chce, aby už noví manažeři ČEZ neměli právo na opci akcií a tím stamilionové zisky.


JAKÉ PLATY PŘIZNALI?

Najednou to jde – další manažeři státních podniků přiznávají svůj plat. Vše přitom odstartoval Blesk, který upozornil na nemravné odměny šéfů Českých drah. Nápad si klidně okopíroval šéf ČSSD Jiří Paroubek, který chce, aby si tito manažeři snížili platy alespoň na polovinu. Pohrozil dokonce těm, kteří plat nezveřejní, že po volbách »došéfují«.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bobina ( 2. května 2009 16:32 )

No,bohužel musím konstatovat,že slušného politika jsem zatím ještě neobjevila a že je to asi sen,který se mi nesplní v tom správném smyslu slova.Slušný politik ,kterého máte na mysli prostě neexistuje a nikdy nebude v politice existovat,protože i kdyby byl,okolnosti ho donutí buď na tu špínu kývnout,nebo odejít! Pokud by to byl charakter,tak by odešel!Já sama jsem letos již tak znechucená těmi všemi politickými eskapádami,že jsem na vážkách koho zvolit.Já bych potřebovala aby se z těch dvou největších udělala jedna,která by měla z těch původních jen to nejlepší!Samostatně mi nevyhovuje ani jedna a ostatní strany bych nikdy nevolila. Budu ale volit asi to pro mně menší zlo,Topolánka ne!Když pominu jeho osobní presentaci,tak ta jeho politická vize je na podobné úrovni jako je jeho osobní a to je pro mně nepřijatelné! On pro mně není zárukou pokroku,solidnosti a rozumu.Paroubek vlastně neměl šanci něco ukázat,je to jen velmi čilý řečník,který je moc jájínkovatý a to mi vadí,obklopuje se špatnými lidmi a nevyprofiluje vedle sebe nikoho nového,protože chce dělat všechno sám a to není dobře,to mi vadí. Ale jak si představuje další změny,tak to je mi bližší,nežli pravicové vidění.Nikdy nevolím podle volební kampaně,to je jen trapná šaškárna léty odzkoušenáze které nakonec nezbude nic,sliby se prostě neplní! Takže asi mi zbyde jen ten Paroubek a budu doufat,že nebude horší nežli Topolánek!Zdravím

gogo ( 2. května 2009 12:43 )

Jestli paní bobino víte o slušném, čestném politikovi, kterému je jeho zem nad jeho osobní zájmy, tak mi dejte typ.... V Německu to byl tuším naposled král Konrád II. v roce asi 1060.Tento král denně se svojí družinou křížem krážem projížděl zemí (traduje se že denně ujel až 50 km !) aby osobně dohlížel na dodržování práva a žádný padouch si před ním nebyl jist....

gogo ( 2. května 2009 12:37 )

Protože normálně rozumně uvažující politici a ne členové politických mafií by nikdy nemohli takto rozhodnout o zprivatizování všech klíčových podniků v tomto státě ! To je totiž proti zájmu státu ! Všechny rozumně hospodařící státy si takovéto rodinné stříbro nechávají jako významný přítok peněz do státní pokladny ! Tyto miliardy, se kterými se nám nyní vysmívají mafiáni drze do očí, dnes chybí všude kam se podíváte ! Ve zdravotnictví, školství, kultuře .... Je to zločin, který by měl být jednou potrestán.

vera51 ( 2. května 2009 10:06 )

at se udusi s temi penezi ale je mi smutno z toho ze jsem pres 30 let pracovala a mam duchod 5200 tady stat podporuje lumparnu a zabezpecuje tyto lidi az do konce zivota, skoda ze jsem nemela zadne kamaradicky v politice, urcite bych neskoncila s tak malym duchodem

bobina ( 2. května 2009 08:14 )

a není síly,která by tyto novodobé zloděje zastavila! Stát má sice nějakou minimální možnost ovlivnit ceny,ale chová se jakoby nikdo nic neviděl a neslyšel,což těmto hlavounům naprosto vyhovuje! Je to sen každého podnikatele - mít monopol a obsadit většinou finanční trh! Že je to neetické,podpásové pro ty,kteří do toho ranku přispívají nejvíce,to se v novodobé kapitalistické společnosti neřeší a nenosí! Pod heslem demokracie,soutěživosti a možnosti se nám rodí miliardáři a milionáři jako obraz prosperující společnosti! Jen my,obyčejní pracující lidičky nechápeme a nerozumíme. Máme jen jednu možnost,volební právo! Použijme ho tedy,a pokusme se volit změnu a starým zavedeným gaunerům dát jasně najevo,že takto dál už žít nechceme,nechceme přispívat zbohatlíkům na konta,nechceme žít tam,kde moc má v ruce jen pár miliardářů,kteří ovlivňují naše životy!

Zobrazit celou diskusi