Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čunek chce snížit cenu za elektřinu: Až o 15 procent!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
21. dubna 2009
14:02

Úřednická vláda premiéra Jana Fischera by mohla podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka snížit ceny elektrické energie na základě současného zákona o cenách.

Lidovci také navrhují rozdělit akcionářům, z nichž největší je stát, více ze zisku firmy. Čunek to řekl novinářům po setkání s Fischerem. Designovaný premiér uvedl, že návrh lidovců nechce zatím komentovat, počká na zpracování analýzy dopadů. Výhodou jeho vlády prý je, že může návrh posoudit bez politických předsudků. Podle Čunka by se mohly ceny elektřiny snížit až o 15 procent.

"Nemáme k návrhu žádné stanovisko, diskuse běží na politické úrovni, do té se určitě nemá jedna z mnoha firem, která působí na českém energetickém trhu, jakkoliv zapojovat. O rozdělení zisku rozhodují akcionáři na valné hromadě," komentovala záměr mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Čunek uvedl, že ČEZ letos plánuje akcionářům uvolnit 56 procent svého zisku na výplatu dividend. Mohl by však podle něho rozdělit celý zisk, čímž by stát jako hlavní akcionář získal a malí akcionáři netratili. "Přilepšili by si všichni akcionáři, tím by také nemuseli být ti minoritní akcionáři nespokojení, že se případně sníží cena elektřiny. Ale především by to sanovalo aktuální potřebu peněz pro stát, který vlastní 70 procent akcií," uvedl Čunek.

Jsem přesvědčen, že vláda přes energetický úřad může do firmy zasáhnout. Manažeři tato opatření znají, pokud je nebudou chtít uplatnit, mohou být odvoláni, tvrdí Čunek.

Vzhledem k tomu, že vedení ČEZ je odměňováno také formou dividend, připadá podle Čunka v úvahu zkrácení jejich odměn. "Manažeři ČEZ mají naprosto nemravné dividendy, nesouvisející absolutně s jejich prací, přes to všechno s tím nikdo nic nechce dělat," uvedl Čunek. Dodal, že od toho odvozuje propojení firmy s politiky. Nová vláda by podle něho mohla učinit patřičné kroky, protože vazby na firmu mít nebude.

ČEZ letos plánuje vyplatit dividendu 50 korun za jednu akcii. Čunek uznal, že by tím ČEZ mohl tratit peníze na investice, poznamenal však, že jako jediný podnikatelský subjekt ČEZ nepůsobí v tržním prostředí.

Čunek už dříve uvedl, že za Fischerem přijde s návrhem snížit ceny elektrické energie, nechtěl ale upřesnit, jak by ke snížení mělo dojít. Uvedl jen, že to lze s využitím současně platné legislativy. Dnes Čunek upřesnil, že zákon o cenách umožňuje regulovat ceny energie v případě mimořádných situací. Za mimořádnou situaci se dá podle Čunka považovat právě ekonomická krize. "V roce 2006 se snížily ceny plynu, úplně stejně můžeme jít touto cestou v případě elektrické energie," uvedl. Návrh prý vypracovali právníci, se zástupci ČEZ o plánu nehovořil. "Kapři si nevypustí rybník, nešel jsem za nimi," uvedl.

Ekonomové byli k realizaci návrhu skeptičtí, premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) již dříve uvedl, že vlády mají jen omezenou možnost mandát hýbat s cenami elektřiny.

jajas ( 21. dubna 2009 20:33 )

Je to komik mezi politilky. Ty jeho klauniády mi asi budou chybět. Málokdy se člověk zasměje u politiky.

gogo ( 21. dubna 2009 14:51 )

kterého od kriminálu zachránil jen Topolánek, který ho nutně potřeboval pro záchranu své party, prostřednictvím bezprecedentního zastavení vyšetřování jeho zločinů Veseckou, má vůbec tu drzost se ukázat mezi lidmi ! Když není v base, měl by alespoň chodit kanálem ! Bože chraň nás od takových "křesťanských" demokratů !!!

derek ( 21. dubna 2009 14:32 )

Čunek se nějak probral. Ale o 30 procent by to bylo lepší. Čez má i tak dost nakradeno. A zavřit Romana opční program za miliardu a jdu klidně volit lidovce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa