Rozplést případ plný starých křivd a alkoholu musí Krajský soud v Ostravě. Původně měl případ řešit ostravský Okresní soud a Pavel P. se měl zpovídat za těžké ublížení na zdraví. Brutální útok ale jeho oběť nepřežila, a tak Pavel čelí obžalobě za pokus o vraždu!

„K incidentu došlo loni v srpnu mezi sociálně slabšími lidmi. Většina z členů komunity se navzájem znala. Jedna z žen se po hádce s obžalovaným rozešla a odešla za lidmi, které on později napadl. Kromě alkoholu to mohl být druhý spouštěč jeho agrese,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Napadl ho v maringotce

Vyzbrojen řetězem a notně opilý přišel na začátku ve tři ráno Pavel P. k maringotce, kde přebývala komunita bezdomovců. Někteří už spali, někteří popíjeli víno.

Začalo krvavé běsnění. Napadl postupně tři lidi, včetně své expřítelkyně Aleny. Pak se zaměřil na Petra B.

„Už jsem spal. Vzbudil mě kravál. Slyšel jsem, jak Pavel řve: »Tys mi zabil syna! « a kovové svištící zvuky. Trvalo to asi minutu, pak Pavel odešel. Viděl jsem Petra úplně celého v krvi. Měl rány na hlavě. Ukázal mi dvoumetrový řetěz, kterým ho Pavel zmlátil,“ vypověděl u soudu svědek Jiří C.

Zaútočil znova

Jenže to nebylo vše. Pavel P. se o pár hodin později dopoledne k maringotce vrátil. Zamířil přímo za Petrem B. a opět ho napadl řetězem. „Strhl ho na zem z křesla a pak mu ještě dvakrát dupl na hlavu. Útoku jsem nebránil, protože jsem měl strach,“ řekl další svědek Jiří B.

Pavel P. byl zadržen a krátce nato putoval do vazby. Jeho sok mezitím v nemocnici po pár dnech zemřel na následky těžkých zranění hlavy. „Já si z toho nic nepamatuji. Pokud se to tak stalo, mrzí mě to,“ bylo jediné, co u soudu Pavel řekl.

Zalehl mu prý syna

Jeho družka Alena spekulovala nad možným motivem. „Kdysi byl za nějakou menší věc ve vězení a matka jeho tehdy osmiměsíčního syna svěřila malého na nějaký čas právě Petrovi. Ten ho v opilosti zalehl a malý umřel,“ vylíčila.

Přiznala, že se v období před soudem k Pavlovi vrátila. Otázka je, kdy ho uvidí na svobodě. Za pokus o vraždu druhého stupně s následkem smrti Pavlovi hrozí až 20 let.