Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kadibudka za 150 tisíc: Na WC se solárním panelem si ulevíte jen s mobilem

Video se připravuje ...
Autor: Jessica Lutišanová - 
31. března 2018
06:10

Zakusil to nejspíš každý. Příroda volá, domů daleko a hospoda nebo restaurace nikde. Nezbývá tak než si odskočit na nejbližší veřejné, často nevzhledné toalety. Praha 6 chtěla občanům dopřát komfort a zřídila jim mobilní kadibudky. Jenže místní inteligentní WC funguje jen po zaslání textové zprávy, která vám strhne z účtu 10 korun. Jakmile poplatek uhradíte, kabinka se otevře. Jenže, jak moc vás to zdrží v kritické chvíli?

Kromě základních hygienických potřeb najdete uvnitř i dezinfekci či papírové sedátko na prkýnko. Hlavní novinkou je však to, že díky solárním panelům na střeše je možné si venku i vevnitř nabít mobilní telefon.

Inteligentní software dokáže také rozeznat stav zásob toaletního papíru a mýdla. „Všech pět mobilních toalet na dětských hřištích jsme designově přizpůsobili, aby se hodily do okolí,“ řekl Blesku Ondřej Šrámek, mluvčí Prahy 6.

Jedna inteligentní kabinka vyjde na 150 tisíc korun. Toalety najdete na dětských hřištích v ulicích Lotyšská, Anastázova, U Valu, na Hadovce a Ladronce. Každá má jinou barvu.

Kritiku za poplatek radnice odráží přes vandaly

Někteří obyvatelé mají problém s tím, že k novým budkám je zapotřebí mobil a poplatek 10 korun. Radnice se však brání tím, že symbolická částka tak odradí vandaly před zničením vnitřku toalet. Zároveň tvrdí, že v dnešní době už mobil vlastní téměř každý.

Test Blesku u jedné z kadibudek ukázal, že vás celá akce od příchodu k zavřeným dveřím, přes naťukání SMS, přijetí potvrzení a otevření dveří zdrží zhruba 25 vteřin. Celé je to tedy výrazně rychlejší než objednávky SMS jízdenky u pražského dopravního podniku, která dorazí zhruba za dvě minuty.

Toaleta placená SMS stojí u dětského hřiště Hadovka v Praze 6. Toaleta placená SMS stojí u dětského hřiště Hadovka v Praze 6. | Blesk:Karel Kopáč

Jak to funguje?

1. Pošlete zprávu ve tvaru MWC 0X (koncové číslo se u každé kabinky liší) na číslo 90206.

2. Do 10 vteřin začne budka pípat. Oznamuje tím, že můžete vstoupit dovnitř.

salacia ( 31. března 2018 09:05 )

1/ Starý prostatik se počůrá, než najde brýle na vyťukání SMS. 2/ Další šmírování lidí pomocí SMS.

Zobrazit celou diskusi