Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Po návštěvě u Putina skončil prý Lukašenko v nemocnici: Otrava? A co vzkázal o jaderných zbraních?

Aktualizováno -
28. května 2023
20:35
Autor: Darina Jíchová, swp, lm, ČTK - 
28. května 2023
08:26

Sotva se Bělorusku v čele s diktátorem Alexandrem Lukašenkem podařilo rozptýlit spekulace o jeho špatném zdravotním stavu, na sociální sítě pronikly zprávy o tom, že během jednání v Moskvě, kde se účastnil summitu Euroasijské hospodářské unie (EAHU), a během schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který oznámil, že Rusko začalo s přesunem nestrategických jaderných zbraní do Běloruska, skončil v nemocnici. Mluví se i o možné otravě, uvedl list Ukrajinska Pravda. Lukašenko prohlásil, že Kazachstán a další bývalé sovětské republiky mohou vstoupit do svazového soustátí Ruska a Běloruska, aby získaly přístup k jaderným zbraním. Upozornil však, že nejde o oficiální návrh, ale o jeho osobní názor, napsal list Kommersant na svém webu. Minsk a Moskva tento týden podepsaly dokumenty ohledně rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku.

Lukašenko byl po nedávné schůzce se svým ruským protějškem Putinem hospitalizován v Ústřední klinické nemocnici v Moskvě, kde je doteď, uvedl běloruský opoziční politik Valerij Cepkalo na telegramu. Jeho stav je údajně kritický a povolaní „nejlepší specialisté“ vynaložili maximální úsilí na jeho záchranu, které zahrnovalo i čištění krve.

„Opatření na záchranu běloruského diktátora měla za cíl rozptýlit spekulace o možné účasti Kremlu na jeho otravě,“ tvrdí Cepkalo. Lukašenko ve čtvrtek na euroasijském ekonomickém fóru v Moskvě oznámil přesun ruských jaderných zbraní do Běloruska. Lukašenkův letoun následně odletěl do Minsku, podle opozičníka byl však patrně prázdný. Cepkalo vyzval západní představitele, aby v následujících dnech naplánovali strategickou schůzku k novým běloruským volbám.

Podle Cepkala je manévr s letadlem běžným úskokem běloruského režimu, aby zakryl zvěsti o zdraví diktátora. „Předchozí případy špatného zdraví se rovněž pokoušely maskovat nebo umlčet. A v tomto případě, aby nevzbudil podezření, bylo jeho letadlo dokonce posláno do Minsku,“ komentoval opozičník.

Velká pozornost se Lukašenkovu zdraví začala věnovat počátkem května, kdy na oslavách ke Dni vítězství v Moskvě vypadal „slabě“, měl obvázanou ruku, nepronesl žádný projev, neúčastnil se Putinova oběda pro lídry a k Hrobu neznámého vojína ho muselo dovézt auto. Po návratu do Minsku zmizel z veřejného života a objevily se zprávy, že byl hospitalizován. Když chyběl na akci ke Dni vlajky, následovaly spekulace o tom, že je v kritickém stavu, nebo dokonce mrtvý. Režim to oficiálně nekomentoval, ale zveřejnil snímky a videa z jednání s diktátorem. Vypadal na nich „zesláble, hlas měl ochraptělý a sotva chodil“, upozorňovali mnozí pozorovatelé.

06:30
Dnes

Summit EU se shodl, že Ukrajině je třeba urychleně poskytnout protivzdušnou obranu, vyplývá ze závěrů. 

22:13
17. 4. 2024

Vážení čtenáři, dnešní zpravodajství z války na Ukrajině končí, znovu se přihlásíme ve čtvrtek ráno. Dobrou noc.

22:00
17. 4. 2024

Ukrajinští činitelé v průběhu dopoledne postupně informovali o rostoucím počtu obětí i zraněných po ruském útoku v Černihivu. Předchozí informace hovořily o 16 zabitých a šesti desítkách zraněných. Lomako později napsal, že péči lékařů vyhledalo 78 lidí, přičemž 40 z nich muselo být hospitalizováno. Úřady zároveň uvedly, že čtvrtek bude v Černihivu dnem smutku.

Zobrazit celý online

Lukašenko: Jaderné zbraně pro všechny

„Nemyslím si, že (prezident Kazachstánu Kasym-Žomart) Tokajev se kvůli tomu nějak trápí. Ale pokud ano, nikdo - a ani já - není proti tomu, aby Kazachstán a další země měly tak těsné vztahy, jako my máme s Ruskou federací,“ řekl Lukašenko v televizním pořadu Moskva, Kreml. „Do svazu Běloruska a Ruska je záhodno vstoupit - a jaderné zbraně budou pro všechny,“ prohlásil podle Kommersantu.

Během summitu Euroasijské hospodářské unie (EAHU), který se tento týden konal v Kremlu, kazachstánský prezident Tokajev podle médií na adresu ruských a běloruských spojenců poznamenal, že dvě země se dělí o jedny jaderné zbraně. Uvedl také, že ve světové politice se objevil unikát, že dvě země tvoří jeden stát, tedy svazové soustátí, a že ostatní členové EAHU si potřebují ujasnit, jak s tímto fenoménem spolupracovat.

Video se připravuje ...
Další videa