Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Každý z vás je hrdina.“ Putin velebil vojáky na frontě, i válečné zločince

Aktualizováno -
8. prosince 2022
14:24
Autor: ČTK, swp - 
8. prosince 2022
12:39

Ruský prezident Vladimir Putin dnes při udělování nejvyšších státních vyznamenání prohlásil, že hrdinou je každý ruský voják bojující na Ukrajině, uvedla agentura Interfax. Naopak ukrajinské úřady podezírají ruské vojáky ze spáchání válečných zločinů za války, která už trvá téměř deset měsíců, připomínají světové agentury.

Kyjev opakovaně oznamuje nálezy masových hrobů se zavražděnými civilisty na územích, která osvobodila ukrajinská armáda. Podobná zjištění, i nálezy improvizovaných mučíren, šokovaly světové veřejné mínění už na jaře po stažení ruských vojsk od Kyjeva.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Ruská vojska vpadla na Ukrajinu na Putinův rozkaz 24. února a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který si už podle odhadů vyžádal desítky tisíc životů a miliony lidí vyhnal z domovů.

„Každý, kdo je na frontové linii, každý z vás je pro mne a pro všechny spoluobčany hrdina,“ prohlásil dnes Putin a děkoval vyznamenaným za službu vlasti a „věrnost ideálům, které v každé době sjednocovaly Rusko“.

Ruské útoky ukrajinskou energetickou infrastrukturu jsou podle Putina odvetou za ukrajinské počínání. Rusko dlouho po vypuknutí války tvrdilo, že neútočí na civilisty a civilní objekty, ačkoliv média zveřejnila řadu důkazů svědčících o opaku. Masivní útok proti ukrajinské infrastruktuře podnikly ruské síly v říjnu, podle Putina v reakci za poškození mostu, spojujícího Rusko s anektovaným Krymem. Putinův mluvčí mezitím připustil, že útoky, které uvrhly miliony Ukrajinců do tmy a zimy, mají Kyjev donutit, aby přijal ruské podmínky.

„Teď je spousta rozruchu kvůli našim útokům na energetickou infrastrukturu sousední země. Ano, děláme to. Ale kdo si začal? Kdo zaútočil na Krymský most? Kdo vyhodil do povětří elektrické vedení z jaderné elektrárny u Kurska,“ řekl Putin, který podle ruských označil „za genocidu“ přerušení dodávek vody do Doněcka, jedné z hlavních bašt Ruska na východě Ukrajiny.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa