Vznik sboru inicioval Antonín von Päumann (1802 – 1870), tehdejší policejní ředitel Královského hlavního města Prahy. Do družstva se přihlásilo 36 dobrovolníků nejrůznějších profesí, přičemž pouze tři členové byli zdravotníky. Označeni byli červenobílou stuhou a jejich úkolem bylo pomáhat lidem v nouzi.

„Účelem jest poskytovati za každé doby první pomoc přímou, jakož i bráti podílu a podporovati úřední akci pomocnou při všech úrazech a nehodách, bezpečnosti osoby a majetku se týkající, tudíž zejména při požárech, třenici ledu, povodních i jiných nehodách živelních, pak v případě zabití, poranění všeho druhu a zvlášť též v pádu mobilizace a války,“ stálo ve stanovách. Díky úspěchům se krátce poté zakládaly obdobné organizace i v jiných městech, například v Opavě, Olomouci či ve Lvově.

»Sanitky« až po 33 letech

První oficiální sídlo sbor získal až 22. října 1890 v dolní části Václavského náměstí. Tehdy byly schváleny nové stanovy, získány první dopravní prostředky a zavedena nepřetržitá služba, která trvá až doposud. Kromě kočárů se záchranáři dočkali i lodic od pana Mayera ze Střeleckého ostrova.

Vlastní lůžka na ARO

Od roku 1924 se družstvo stává obecní službou, získává poloúřední charakter a ministerstvo vnitra povoluje dokonce i užívání fanfárové trubky. Po druhé světové válce se pak systém zdravotnictví u nás mění a záchranka je začleněna přímo pod správu Ústředního národního výboru Prahy. V té době je průkopníkem přednemocniční neodkladné péče v naší zemi. Existuje jako samostatná, profesionálně vysoce zdatná organizace, po určitou dobu dokonce disponovala vlastním lůžkovým resuscitačním oddělením v nemocnici Na Strahově.

Špitál zanikl

V bývalém areálu Státního zdravotního ústavu na Malvazinkách v roce 1989 začala fungovat Nemocnice Záchranné služby, která však kvůli nejasné koncepci a změněným podmínkám v devadesátých letech nemá dostatek financí a po řadě reorganizací koncem roku 1998 de facto zaniká.

Víte, že...

Roku 1987 byl v Ruzyni zahájen provoz prvního stanoviště letecké záchranky v Československu.

A co budoucnost? Podle dokumentu Koncepce rozvoje Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy by v roce 2026 mohla mít 646 zaměstnanců, 27 výjezdových základen a 85 sanitních vozů.  

Video
Video se připravuje ...

Záchranáři 12. května na Mezinárodní den zdravotních sester rozezněli houkačky na počest všech zdravotníků. David Malík

Fotogalerie
9 fotografií