Muž pracoval paralelně ve FN Motol na pozici zdravotní sestry zhruba tři roky, přes dva roky jako záchranář u Zdravotnické záchranné služby Asociace samaritánů ČR v Kralupech a zhruba osm měsíců u DavepoMedevac.

Při nástupu předložil doklad o absolvování vysokoškolského vzdělání v Německu a maturitní vysvědčení ze zdravotnické školy v Ostravě, podle nějž vystudoval obor praktická sestra, ukázalo se ale, že je nejspíš falešné. Zjistil to ředitel DavepoMedevac David Veselý. Dokument, který mu muž předložil letos na jaře, když k záchrance nastupoval, ředitel poslal škole, kde měl muž studovat.

„Odpověděli, že na maturitním vysvědčení jsou nesrovnalosti. Měli k němu osm připomínek. Zároveň uvedli, že sice na škole studoval, ale pravděpodobně jiný obor,“ řekl deníku Veselý. Skutečný obor, který vystudoval, má být zubní technik. Falešný záchranář u DavepoMedevac pracoval na dohodu jednou až dvakrát měsíčně, jezdil jako zdravotník při asistenci na různých akcích.

Veselý pak kontaktoval FN Motol i záchranáře v Kralupech a o problému jim řekl. Všichni s ním rozvázali pracovní poměr, obě záchranky podaly trestní oznámení a Motol ho také hodlá podat. „Zaměstnanec u nás pracoval jako praktická sestra pod odborným dohledem všeobecné sestry a poskytoval ošetřovatelskou péči. Nedošlo k žádnému poškození pacientů a při jeho působení jsme nezaznamenali ani podanou stížnost,“ napsala deníku mluvčí Motola Danková.

„Teprve teď ověřujeme, jestli měl, anebo neměl uznané vzdělání z Německa. Pořád nemám zprávu, zda toto německé vzdělání, které by profesi záchranář odpovídalo, je platné, či není,“ nechal se slyšet ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Podle ředitele stanoviště záchranky v Kralupech Tomáše Mouchy muž naštěstí pracoval tak, jak měl, nebyly s ním problémy. „Přijde mi to jako neskutečná, nehorázná drzost. Ten člověk by se měl zamyslet nad případnými důsledky svého jednání. Podvedl celou záchranku, všechny své kolegy, kteří mu věřili,“ uvedl. K podvodu se podle něj muž přiznal.

Na pravidla se bude dohlížet

Podle statutárního náměstka středočeské hejtmanky Pavla Pavlíka (ODS) se na nesrovnalosti v dokladech přišlo během běžného úředního postupu. Kraj hodlá důsledně dohlížet na to, zda se zaměstnavatelé působící ve zdravotnictví chovají podle pravidel. „Budeme kontrolovat nastavené procesy u všech poskytovatelů zdravotní péče,“ uvedl Pavlík pro Deník. Kralupští záchranáři se s ohledem na probíhající vyšetřování k celé kauze nebudou vyjadřovat, intenzivně se jí ale zabývají.

Video
Video se připravuje ...

Záchranáři 12. května na Mezinárodní den zdravotních sester rozezněli houkačky na počest všech zdravotníků. David Malík

Fotogalerie
23 fotografií