Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Agresor Putin zahájil výstavu plnou propagandy.A zaútočil na Zelenského „neonacisty“

Aktualizováno -
4. listopadu 2022
15:37
Autor: ČTK, swp, simao - 
3. listopadu 2022
21:16

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek, tedy na Den národní jednoty, zahájil velkou výstavu věnovanou Ukrajině a jejím vztahům s Ruskem. Učinil tak více než osm měsíců od zahájení plnohodnotné války proti sousední zemi. Střet Ruska s ukrajinským „neonacistickým režimem“ byl nevyhnutelný, řekl přitom v pátek Putin ve svátečním projevu.

Kreml ve čtvrtek oznámil, že Vladimir Putin v moskevské galerii Manéž navštíví výstavu s názvem „Ukrajina. V proměnách času“. Na ploše 4000 čtverečních metrů zde budou ukázány „unikátní“ fotografie, filmové záběry, mapy a archivní dokumenty k rusko-ukrajinským dějinám až do současnosti.

Na výstavě nechybí ani fotky ruských „padlých hrdinů“, ale také informace o „hrdinech a antihrdinech či spolupachatelích nacistů“, jak uvádí oficiální stránky výstavy.

Vláda v Kyjevě s ohledem na tisíce mrtvých a obrovské škody považuje Putina za válečného zločince a Rusko za teroristický stát, který má v úmyslu zničit Ukrajinu a její obyvatele.

Putin v minulosti označil sousední zemi za umělý státní útvar a upřel jí právo na existenci. Nedávno naopak prohlásil, že Ukrajina může existovat i po válce.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Kompletní online

V podobném duchu mluvil Putin i ve svém svátečním projevu. Boje na Ukrajině se podle něj odehrávají uvnitř jednoho národa, přičemž Ukrajinci jsou hlavní obětí podněcování nenávisti vůči Rusům. Informovala o tom agentura TASS.

„K ukrajinskému lidu jsme se vždy chovali s úctou a vřelostí. Tak tomu bylo a je i přes současnou tragickou konfrontaci,“ prohlásil v pátek Putin.

„Ukrajině se bohužel podařilo vštípit do myslí milionů lidí takové pseudohodnoty, které vedly k tomu, že na tomto území vzniklo protiruské naladění,“ řekl Putin na setkání s ruskými historiky a náboženskými představiteli u příležitosti svátku Dne národní jednoty. „Rozbuška rozpadu naší země byla velmi šikovně připravena,“ postěžoval si.

Hořké je to podle něj proto, že konfrontace se odehrává „vlastně uvnitř jednoho národa“. „Je to Ukrajina, ukrajinský lid, kdo je první a hlavní obětí záměrného podněcování nenávisti vůči Rusům,“ tvrdí ruský prezident.

Ačkoliv v minulosti označil Ukrajinu za umělý státní útvar a upřel jí právo na existenci, nyní tvrdí, že Západ manipuloval Ukrajinci, aby se obrátili proti Rusku a odmítli koncept společné rusko-ukrajinské historie. Smyšlené obvinění ukrajinského vedení z příchylnosti k nacismu použil Putin jako jednu ze záminek zahájení invaze.

Video  Jak se žije Ukrajincům pod útlakem Putina? Expertka o každodenních starostech lidí  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa