Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olena Zelenská na titulce slavného módního časopisu vzbudila debaty. „Jsem ráda v zákulisí,“ vzkázala

Autor: ČTK - 
29. července 2022
07:01

Olena Zelenská, první dáma Ukrajiny, se po začátku ruské invaze na Ukrajinu dostala do centra pozornosti a stále častěji a s větším dosahem zasahuje do diplomatických a mediálních záležitostí země. Po červencové cestě po USA, při které přednesla jako první zahraniční první dáma projev v Kongresu a setkala se s Joem a Jill Bidenovými, se 44letá scenáristka objevila na obálce módního časopisu Vogue, uvedla španělská verze BBC.

Časopis o Zelenské hovoří jako o tváři konfliktu, která světu ukázala utrpení občanů. Jedním z nejvýraznějších prvků článku je však doprovodné focení od renomované fotografky Annie Leibovitzové, které někteří čtenáři považují za kontroverzní. Na sociálních sítích, např. na Twitteru, se po zveřejnění snímků rozpoutaly velké debaty.

Na snímcích je Zelenská zachycena na různých místech Ukrajiny. Na jedné z fotografií stojí vedle skupiny vojákyň na letišti Antonov v Hostomelu.

Na dalších snímcích objímá svého manžela, prezidenta Volodymyra Zelenského, v jeho kanceláři a na dalším sedí na schodech v krytu obklopená pytli naplněnými pískem.

O článku, který vyjde v říjnovém vydání časopisu, informovalo již několik médií a fotografie se objevily na sociálních sítích.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

V textu nazvaném „Portrét odvahy“ Zelenská uvádí, že od 24. února, kdy začala válka, prožila nejstrašnější měsíce svého života, stejně jako všichni Ukrajinci. Zároveň dodala, že touží po vítězství.

„Jsem ráda v zákulisí, to je to, co mě baví,“ řekla první dáma časopisu. Přesun do centra světové pozornosti byl pro ni prý obtížný.

Olena Zelenská vyrostla ve městě Kryvyj Rih na Ukrajině, kde shodou okolností vyrůstal i její budoucí manžel. Seznámili se už v době studií. I když Zelenská vystudovala architekturu, později se stala scenáristkou.

V roce 2003 se po osmi letech vztahu provdala za Zelenského a o rok později se jim narodila první dcera. V roce 2013 přišel na svět i syn. Zelenská sice neměla v plánu angažovat se ve světě politiky, ale její manžel zvítězil v dubnu 2019 s více než 73 procenty hlasů v ukrajinských prezidentských volbách.

Po ruské invazi se na veřejnosti poprvé objevila počátkem května, kdy Ukrajinu překvapivě navštívili americká první dáma Jill Bidenová, kanadský premiér Justin Trudeau i rockový zpěvák Bono ze skupiny U2.

Video  Zelenskyj a jeho projev před poslanci a senátory ČR  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa