Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Olena Zelenská na titulce slavného módního časopisu vzbudila debaty. „Jsem ráda v zákulisí,“ vzkázala

Autor: ČTK - 
29. července 2022
07:01

Olena Zelenská, první dáma Ukrajiny, se po začátku ruské invaze na Ukrajinu dostala do centra pozornosti a stále častěji a s větším dosahem zasahuje do diplomatických a mediálních záležitostí země. Po červencové cestě po USA, při které přednesla jako první zahraniční první dáma projev v Kongresu a setkala se s Joem a Jill Bidenovými, se 44letá scenáristka objevila na obálce módního časopisu Vogue, uvedla španělská verze BBC.

Časopis o Zelenské hovoří jako o tváři konfliktu, která světu ukázala utrpení občanů. Jedním z nejvýraznějších prvků článku je však doprovodné focení od renomované fotografky Annie Leibovitzové, které někteří čtenáři považují za kontroverzní. Na sociálních sítích, např. na Twitteru, se po zveřejnění snímků rozpoutaly velké debaty.

Na snímcích je Zelenská zachycena na různých místech Ukrajiny. Na jedné z fotografií stojí vedle skupiny vojákyň na letišti Antonov v Hostomelu.

Na dalších snímcích objímá svého manžela, prezidenta Volodymyra Zelenského, v jeho kanceláři a na dalším sedí na schodech v krytu obklopená pytli naplněnými pískem.

O článku, který vyjde v říjnovém vydání časopisu, informovalo již několik médií a fotografie se objevily na sociálních sítích.

11:01
Dnes

Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.

Naryškin byl v Pchjongjangu od pondělka do středy a jako první o této návštěvě informovala severokorejská agentura KCNA. Naryškin se během návštěvy sešel se severokorejským ministrem vnitřní bezpečnosti Ri Čang-teem. Podle KCNA diskutovali o prohloubení spolupráce s cílem vypořádat se „s neustále sílící špionáží a spikleneckými aktivitami nepřátelských sil“.

9:08
Dnes

Po dalších raketových a dronových útocích, které v noci na dnešek proti Ukrajině podniklo Rusko, jsou hlášeny škody z Charkova nebo Záporoží. Ukrajinské letectvo uvedlo, že ruská armáda k nim použila několik raket různých typů a 28 dronů typu Šáhed. Protiletecká obrana napadené země podle úřadů 26 bezpilotních letounů sestřelila.

Charkovská oblastní prokuratura podle telegramového kanálu RBK-Ukrajina informovala, že po nočním ruském dronovém útoku jsou poškozené objekty civilní infrastruktury. Jde o restauraci, obchod a kanceláře. V okolních obytných domech jsou vyražená okna. Nikomu se nic nestalo.

V Záporožské oblasti se terčem útoku stala blíže neurčená dopravní infrastruktura. Jednu z obytných čtvrtí v Záporoží zasáhly trosky sestřeleného dronu, v důsledku čehož vznikl požár. Dva lidé jsou zranění.

9:44
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 780 lidí, 10 tanků, 21 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

V textu nazvaném „Portrét odvahy“ Zelenská uvádí, že od 24. února, kdy začala válka, prožila nejstrašnější měsíce svého života, stejně jako všichni Ukrajinci. Zároveň dodala, že touží po vítězství.

„Jsem ráda v zákulisí, to je to, co mě baví,“ řekla první dáma časopisu. Přesun do centra světové pozornosti byl pro ni prý obtížný.

Olena Zelenská vyrostla ve městě Kryvyj Rih na Ukrajině, kde shodou okolností vyrůstal i její budoucí manžel. Seznámili se už v době studií. I když Zelenská vystudovala architekturu, později se stala scenáristkou.

V roce 2003 se po osmi letech vztahu provdala za Zelenského a o rok později se jim narodila první dcera. V roce 2013 přišel na svět i syn. Zelenská sice neměla v plánu angažovat se ve světě politiky, ale její manžel zvítězil v dubnu 2019 s více než 73 procenty hlasů v ukrajinských prezidentských volbách.

Po ruské invazi se na veřejnosti poprvé objevila počátkem května, kdy Ukrajinu překvapivě navštívili americká první dáma Jill Bidenová, kanadský premiér Justin Trudeau i rockový zpěvák Bono ze skupiny U2.

Video  Zelenskyj a jeho projev před poslanci a senátory ČR  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa