Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Nesvoboda by pro mě byla horší než smrt.“ Ukrajinský matematik žijící v Rusku spáchal sebevraždu

Autor: pma - 
22. března 2022
13:34

Konstantin Olmezov (†27) byl mladý ukrajinský matematik žijící v Rusku. Nesouhlasil s násilnou invazí na Ukrajině a jeho proukrajinské postoje se v Rusku vůbec nelíbily. Matematik už nestihl utéct z Moskvy. Byl zadržen a následně si sáhl na život.  V dopisu na rozloučenou napsal, že nemohl vystát tu hrůzu, která se na Ukrajině děje.

Teprve sedmadvacetiletý ukrajinský matematik Konstantin Olmezov žil v Rusku. Studoval na Doněcké národní univerzitě, kterou kvůli válce opustil. Poté pokračoval ve studiu matematiky na Moskevském fyzikálně-technickém institutu v Rusku. Jeho vášní byla hlavně kombinatorika a mimo matematiky miloval básně, které i sám psal.
26. února se ale rozhodl kvůli eskalující situaci na rodné Ukrajině zemi opustit. To se mu ale nepovedlo. Byl zadržen a 15 dní byl vězněn ruskou Federální bezpečnostní službou.

Po propuštění měl Konstantin dostat pozvání na jednu z rakouských univerzit, aby tam pokračoval ve studiu a mohl opustit zemi. Matematik neváhal a koupil si letenku. Jenže ani druhý únik se mu nepovedl. Právník Dmitrij Zachvatov měl Konstantinovi s útěkem pomoci. „Dohodli jsme se, že jeho doprovod na letiště nemá smysl. Že se pokusí projít hraniční kontrolou, a pokud budou problémy – přijedu. Dohodli jsme se, že se ozveme,“ popisuje pro ukrajinskou Pravdu právník.

Všechno je lepší než Rusko

Jenže odpovědi se Dmitrij už nikdy nedočkal. 20. března dostal zprávu, že se mladý matematik sám zabil. To na svém twitterovém účtu potvrdilo i sdružení Ukrajinských matematiků.

Konstantin po sobě zanechal dopis na rozloučenou. Napsal v něm například, že nesvoboda by pro něj byla horší než smrt. Přiblížil také, co si myslí o dnešním Rusku: „Jsem ateista. Takže odcházím do nikam. Ale to „nikam“ je lepší než brutalita dnešního Ruska,“ napsal.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

Zobrazit celý online

Video  Lipavský v Blesku: Ukrajina válku vyhraje. Zmínil barbarství Rusů a „nechutné“ útoky  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa