Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rusové nasadili pojízdná krematoria: Mají zamést stopy po mrtvých civilistech i vojácích

Autor: štt - 
27. února 2022
05:00

Rusové se snaží dobýt Ukrajinu, ale jejich postup je pomalejší, než čekali. Mrtvých na obou stranách zatím přibývá. Podle západních médií Rusové na frontě nasadili pojízdná krematoria, která mají pomoct rychle odklidit mrtvé vojáky i civilisty.

Rusové na Ukrajině údajně nasadili řadu mobilních krematorií, informoval server Daily Mail. Mají za úkol spalovat těla mrtvých vojáků a civilistů, a skrývat tak zkázu způsobenou válkou. V roce 2013 se na internetu objevilo video zachycující rozmístění těchto vozidel. Přestože zvenku vypadají nákladní automobily jako běžná vozidla, jsou v nich ukryty spalovací pece. Video se znovu objevilo na internetu poté, co Ruská federace zaútočila na Ukrajinu.

„Kdybych byl vojákem a věděl, že mí generálové mi tak málo věří, že za mnou jezdí po bojišti s mobilním krematoriem, nebo kdybych byl matkou či otcem syna, nasazeného do bojové zóny, a moje vláda by si myslela, že způsob, jak zakrýt ztráty, je mobilní krematorium, byl bych hluboce, hluboce znepokojen,“ řekl britský ministr obrany Ben Wallace ve čtvrtek 24. února deníku The Daily Telegraph.

Nevěděli, kam jedou

Výbor matek ruských vojáků mezitím prohlásil, že mnoho z vojáků, kteří nyní bojují na Ukrajině, bylo podvedeno. Údajně mysleli, že nemíří do krvavého konfliktu, ale na cvičení v blízkosti hranic. Nevládní organizace založená v roce 1989 dále uvedla, že vojáci, kteří nechtěli narukovat, byli zbiti a odvlečeni na frontu. „Volaly nám vyděšené matky z celého Ruska. Pláčou, nevědí, jestli jsou jejich děti živé a zdravé,“ řekl místopředseda skupiny, Andrej Kurochkin.

Před odjezdem byli všem členům armády změněny smlouvy, aniž by o tom věděli. „Do války by měli nastoupit profesionální vojáci, a ne necvičení zelenáči,“ dodal Kurochin. Frustrovaným mladíkům nadřízení sebrali telefony, takže se s nimi jejich rodina nemůže spojit. Výbor se nyní chystá podat formální stížnost na Hlavní vojenskou prokuraturu. Ve čtvrtek se objevily fotografie některých vojáků, kteří byli zajati ukrajinskými silami. Mnozí byli na první pohled velmi mladí.

Pevnost Kyjev

Tuhé boje probíhají nedaleko hlavního města Ukrajiny, které je pravidelně ostřelováno. Civilisté noci proto strávili ukrytí v metru. Spekuluje se o tom, že Vladimir Putin chce donutit ukrajinskou vládu ke kapitulaci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že každému civilistovi poskytne zbraň, aby mohl bránit svou vlast.

Video  Mohutná exploze nad Kyjevem v ranních hodinách  - Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa