Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Generace 21: Uprchlíci, kteří se nedostali do Česka, dostanou peníze

Autor: tmp, sou - 
8. dubna 2016
18:40

Finanční kompenzaci pošle Nadační fond Generace 21 rodině iráckých uprchlíků, která měla zakoupené letenky a měla přiletět v sobotu do Česka. Ve Studiu Blesk to řekl iniciátor myšlenky přesídlení 153 křesťanských uprchlíků Dan Drápal. Pozastavil se také nad jednáním 25 Iráčanů, kteří z České republiky odešli do Německa. „Člověk žasne nad jejich sobeckostí,“ posteskl si. Kolik peněz pošle fond jejich krajanům, ale neupřesnil.

Drápal si povzdechl nad koncem programu, o kterém ve čtvrtek rozhodla vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Samozřejmě nás to mrzí, ale kdyby to bylo dočasně pozastaveno, tak bych to viděl jako naprosto adekvátní reakci. Že to bylo ‚zapíchnuto‘ komplet, to je mně samozřejmě líto, vždycky je jednodušší něco ‚zaříznout, než něco zbudovat,“ míní. Sám by preferoval, kdyby se program pozastavil například na půl roku a poté se rozhodlo podle toho, jak se „čeští“ uprchlíci chovají.

Na hodnocení fungování programu je podle něj zatím brzy. „Já bych to nechal tak dva tři měsíce, tak potom bych měl už nějaký seznam, kde bychom to také s kolegy vyhodnotili. Určitě jsou věci, které bychom udělali jinak,“ připustil.

Tvrdá kritika od ministra Hermana

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Českou televizi ve čtvrtek Generaci 21 ostře zkritizoval. „Rozhodně tam byla celá řada chybných kroků a amatérismu ze strany organizátorů, to nikdo nezpochybňoval a do budoucna by bylo dobré ty chyby znovu neopakovat,“ řekl po zasedání vlády. Drápal určitý amatérismus připustil.

„My všichni, kteří jsme tu myšlenku pojali, jsme byli amatéři, ale zase my jsme o sobě věděli, že jsme amatéři a v médiích vzniká dojem, že jsme se neradili s žádnými odborníky,“ tvrdí Drápal, podle kterého ale všichni lidé, kteří se o Iráčany starali, byli odborníci.

Jsou sobečtí a myslí jen na sebe“

K odchodu 25členné rozvětvené rodiny uprchlíků mohla podle Drápala přispět také protiuprchlická nálada v Česku. „Ale nebylo to rozhodující. Tam byly rozhodující dvě nebo tři postavy, které o tom rozhodovaly, které to více méně nadekretovaly těm ostatním,“ míní publicista.

Stále prý nerozumí tomu, jak se zachovali. „Oni hledí jenom na sebe, jim vůbec nevadí, že kvůli nim byl ten program celý ‚zaříznut‘ a že řada lidí, kteří čekali, že sem přijdou, už sem nebude moci jít,“ řekl Drápal ve Studiu Blesk. „Člověk žasne nad jejich sobeckostí,“ dodal.

Do České republiky měla v sobotu přiletět další skupina Iráčanů. Podle informací Nadačního fondu Generace 21 už dokonce rodina rozprodala část svého majetku a měla zakoupené letenky. Co s nimi teď bude, ale Drápal stále neví. „My to samozřejmě sledovat budeme, určitě se budeme snažit jim nějak pomoct, třeba tím, že jim pošleme nějaké peníze, abychom kompenzovali ty ztráty, ke kterým došlo,“ dodal.

Vědí křesťanští Iráčané pravý důvod ukončení programu? A nebylo by lepší pomoct přímo v Iráku? Celý rozhovor zhlédněte ve videu:

Video  „Jsou sobečtí a myslí jen na sebe,“ říká člen Generace 21 o uprchlých iráckých křesťanech.  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...