Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Uprchlík poslal do Iráku ženu i s dítětem. A s pěti sourozenci zůstal v Česku

Autor: sou - 
8. dubna 2016
05:01

Rodina osmi iráckých křesťanů ve čtvrtek odcestovala zpět do své vlasti. Jako důvod uvedli stesk nejstarších členů rodiny po domově. Se svými rodiči odjely i dvě dcery, manžel jedné z nich se ale rozhodl v České republice zůstat. Počítá s tím, že bude ženě posílat peníze. A také s tím, že jednou budou opět spolu, ať už v České republice, nebo v Iráku.

Vzdálenost mezi Irákem a Českou republikou teď dělí jedno křesťanské manželství. Muž ženy, která ve čtvrtek odletěla zpět domů, zůstal v Brně. „Počítají s tím, že do budoucna podle toho, jak se bude vyvíjet situace, ať už v Iráku, nebo v Česku, budou opět společně,“ uvedl pro Blesk.cz koordinátor brněnské skupiny křesťanských uprchlíků Miroslav Makovička. O případném sloučení rodiny by v takovém případě rozhodovalo ministerstvo vnitra. 

Muž se se svou manželkou a dítětem rozloučil už v Brně. „Vstal velmi brzy, pomáhal nám nosit zavazadla a jel s námi až na vlakové nádraží. Tam se s manželkou rozloučil a odjel zpět na hostel a vlakem s námi už pak nepokračoval,“ zmínil Makovička. Jeho rozhodnutí o setrvání v České republice bylo podmíněno tím, že v Brně má svých pět sourozenců.

Podle něj už manželé žili poněkud odděleni i ve své vlasti. „Rodina jeho manželky je trošku jiná. Mají jiné zvyky a tak podobně. Rozhodně ale počítají s tím, že v budoucnu budou spolu. Manželské pouto u nich rozhodně není přetržené,“ tvrdí Makovička. 

Uprchlíci už čekají na pracovní nabídky 

Podle předchozích pravidel mohli uprchlíci v Česku zažádat o práci až po 400 hodinách českého jazyka. Díky změně metodiky ministerstva vnitra je ale mohli koordinátoři v Brně nahlásit na pracovní úřad už nyní. „Mají na druhou půlku dubna předvolánku, kde by jim už mohli něco nabídnout. Sami pro ně také budeme něco hledat,“ upřesnil Makovička s tím, že kdyby se někomu z nich už ve výhledu jednoho nebo dvou měsíců podařilo najít práci, bylo by to dobré. 

Na druhou stranu ale upřesňuje, že toho momentálně mají v plánu více než jen hledání práce. Brněnské skupině Rada města Brna na začátku týdne schválila přidělení bytů. Do 14. dubna je chtějí stihnout vybavit nábytkem, aby tam Iráčané mohli hned začít bez problému bydlet. „Také děti budou už 18. dubna nastupovat do školy. Pro ně momentálně zajišťujeme učebnice a další potřeby,“ uzavřel Makovička.

Další křesťané z Iráku už do Česka nedorazí

Osm členů rodiny umístěné v Brně ale nebyli jediní iráčtí křesťané, kteří se rozhodli v České republice nezůstat. Velká většina skupiny z Okrouhlíku u Jihlavy se na vlastní pěst vydala do Německa, kde následně požádali o azyl. Ministr vnitra Milan Chovanec ve středu uvedl, že pokud se tato skupina 25 iráckých křesťanů vrátí zpět do Česka a nepožádají o azyl, vyhostí je.  

Další křesťanští Iráčané ze seznamu Nadačního fondu Generace 21 už nepřijedou. Vláda se rozhodla program na záchranu 153 křesťanských uprchlíků ukončit. V jeho rámci do Česka přijelo celkově 89 lidí. Dvě třetiny z nich tady stále zůstávají. Poslední skupina byla umístěna v Praze.

Vláda stopla program na přemístění 153 křesťanských uprchlíků. Do Česka jich celkově přijelo 89: