Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kosmetička, ajťák a právník odjeli na Lesbos. Sbírat trosky lodí i uprchlíků

Autor: ČTK, sou - 
13. listopadu 2015
13:50

Na první misi na řecký ostrov Lesbos v pátek odjeli čeští dobrovolníci, které zaštiťuje iniciativa Pomáháme lidem na útěku. Mají tam pomáhat běžencům, kteří ke břehům ostrova připlouvají na člunech z nedalekého Turecka. Na ostrově plánují založit stálou základnu. Součástí jejich výbavy bude loď, potápěčská výstroj, bezpilotní letouny ke sledování člunů i lékařské vybavení.

Na Lesbu jsou už dvě Češky, zatím pracují s mezinárodním týmem vídeňské organizace SOS Konvoi. Kromě ní působí na ostrově i další humanitární organizace.

Dobrovolnice a záchranářka Marie Šolcová Kaštanová s sebou veze potápěčské vybavení. „Budeme tam dělat nejtěžší práce, to znamená sbírání trosek lodí, lidí a věcí z útesů. To je naše priorita, se kterou my tam jako potápěči jedeme,“ řekla při odjezdu. „Je to tu směsice lidí, profesí, od kosmetičky, právníka až po ajťáka,“ popsala složení týmu.

V Egejském moři utonulo už přes 4000 uprchlíků

Další dobrovolníci podle Moniky Pokorné, která v pátek také na Lesbos odjela, zakládají nové občanské sdružení Most naděje. Má pomáhat lidem v nouzi nejen na útěku, ale i případně přímo v Česku.

Od začátku roku utonulo při překonávání Egejského moře už více než 4 tisíce běženců, včetně mnoha dětí. Za stejnou dobu se z Turecka do Řecka dostalo kolem 600 tisíc uprchlíků, převážně ze Sýrie, kterou zmítá občanská válka.

„Myslím si, že když někdo potřebuje pomoc, máme jít a natáhnout pomocnou ruku. Nejde o princip, že si za to můžou sami. Otázka je, kdy my budeme potřebovat pomoc, až budeme utíkat,“ dodala Šolcová.

Iniciativa stále pracuje na balkánské trase

Ve středu přišlo o život téměř 20 uprchlíků při pokusu o přeplutí moře z Turecka na řecké ostrovy. Turecké pobřežní stráži se podle agentury Dogan podařilo zachránit 27 dalších lidí ze ztroskotaného plavidla.

Celá iniciativa Pomáháme lidem na útěku, kde se sdružují čeští dobrovolníci na pomoc uprchlíkům, čítá více než 3200 členů. Stále pracují také na balkánské trase. Po uzavření české základny na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska působí asi dvacetičlenný tým v nedalekém srbském městě Šid, kde se s dalšími humanitárními organizacemi stará o uprchlíky. Češi jsou také v jihosrbském Preševu.