Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi jeli s pomocí do Maďarska. Uprchlíci je vítali s otevřenou náručí

Autor: sou, všm - 
8. září 2015
07:30

Důkaz místo slibů. I tak se dá brát konání několika dobrovolníků, kteří se vydali s materiální pomocí pro uprchlíky do Maďarska. Prý tak chtěli ukázat, že Česko není plné xenofobních lidí, ale občanů, kteří dokážou lidem v nouzi pomoci. Autonomní sociální centrum Klinika už sehnalo pro migranty oblečení, spacáky, hygienické potřeby a jídlo, které odvezlo několik dobrovolníků do obce Becske nebo na nádraží Keleti v Maďarsku.

„My jsme naštěstí měli možnost poznat lidskou solidaritu a velkou ochotu pomoct přímo a hrozně nás to potěšilo. Takže v naprosté většině jsou od lidí reakce otevřené, vstřícné a pomáhající,“ uvedl pro Blesk.cz dobrovolník z Autonomního sociálního centra Klinika Michal Hokynek.

Mezi dobrovolníky, kteří v dodávce vezli uprchlíkům například plenky pro děti, vlhčené ubrousky nebo sušenky, byli i zaměstnanci brněnské kavárny, která už v minulosti musela čelit útokům a urážkám občanů za své vyjádření solidarity. Svou akcí chtěli zaměstnanci ukázat, že v České republice jsou lidé, kteří chtějí imigrantům pomoci a netočí se k nim zády.

V Maďarsku se situace každým dnem mění, každopádně jakoukoliv pomoc tam uprchlíci vítají. „Lidé jsou rádi za projevy solidarity. Za to, že se daří sehnat materiál, který je tam akutně potřeba, a lidi, ať už místní dobrovolníci, nebo přímo lidé, kterým je ta pomoc určena, nám dávají najevo velké sympatie,“ upřesnil Hokynek.

S pomocí vyjíždějí i jednotlivci

Do Maďarska se s materiální pomocí vydal i pan Jan. Podle svých slov pro Blesk.cz naložil až po střechu zapůjčený „kombík“ plenami, vložkami a další hygienou, spacáky, karimatkami i batohy, protože to je to, co podle něj utečenci urgentně potřebují, aby mohli pobrat víc věcí a nenechávat nic za sebou. Nechyběla ani voda, ovocné šťávy nebo trvanlivé potraviny a vitaminy.

„Nejsem členem žádné iniciativy. Po cestě jsme nabrali pár věcí z autonomního sociálního centra Klinika, na místě a během cesty jsem se nakontaktoval a získal potřebné informace od místních neziskovek Migration Aid a Migszol Szeged,“ uvedl pro Blesk.cz o své cestě Jan.

Ohlasy na jeho cestu byly i negativní. Někteří mu dokonce vyhrožovali smrtí. Přesto mu desítky lidí pomohly naložit auto a další tisíce mu na sociálních sítích vyjádřily podporu. Mnoho z nich se jím nechalo inspirovat a jsou na cestě s pomocí uprchlíkům.

Situace v Maďarsku je strašlivá

Na pohled, který ho čekal v Maďarsku, se Jan nemohl připravit. Podle jeho slov tam byly tisíce zubožených lidí, se kterými se vůbec nejedná vstřícně. Stát se tam prý prezentoval hlavně všudypřítomnými těžkooděnci a s uprchlíky nikdo nekomunikoval. „Ti lidé jsou vyděšeni a potřebují komunikaci, ne aby se s nimi jednalo jako s bandity. Maďarsko jim neposkytne ani toitoiky navíc, kontejnery, jak pak mají ta místa vypadat? Ti lidé zde nikoho neznají, nemohou pracovat, jde jim o holé přežití. Až je jako Evropané zachráníme, můžeme se bavit, co dál,“ upřesnil Jan situaci na nádraží v Keleti.

„Viděl jsem plačící děti i neuvěřitelně unavené a vyčerpané lidi. Necítil jsem se ale ani trochu vydírán. Těm lidem není příjemné přijímat pomoc, přesto ví, že musí,“ vysvětluje Jan situaci uprchlíků. Váží si každé pomoci, kterou jim lidé nabídnou.

Na znamení vděku ho hladili po ramenou, děkovali mu anglicky nebo francouzsky a hlavně se na něj za gesto usmívali, a to i přesto, že jejich úroveň života je podle něj momentálně katastrofální. „Hodinu předtím, než jsem přijel na nádraží Bicske, které jsem navštívil před cestou do Keleti, tam zemřel člověk na embolii. Dáma z místního červeného kříže se chvěla hanbou a já chápu proč,“ uzavřel.