Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Hamé nabízí práci a bydlení uprchlíkům. Mohou být i obohacením ekonomiky, říká expertka

Hamé nabídlo imigrantům práci a ubytování. Jak tento krok hodnotí ekonomka Markéta Šichtařová?
Hamé nabídlo imigrantům práci a ubytování. Jak tento krok hodnotí ekonomka Markéta Šichtařová?  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. září 2015
16:35

Nabídli pomocnou ruku rodinám syrských uprchlíků. Společnost Hamé v pondělí v tiskové zprávě uvedla, že těm, kteří u nás dostanou azyl, může poskytnout práci a ubytování. Vedle toho vyzývá, aby kromě vlád a politiků pomohly i soukromé firmy. Jak toto „ekonomické řešení“ uprchlické krize hodnotí ekonomka, se Blesk.cz zeptal expertky Markéty Šichtařové. 

„Potravinářská společnost Hamé se rozhodla pomoci rodinám syrských uprchlíků. Těmto běžencům, kteří dostanou azyl v České republice, nabízí zajištění ubytování a práce ve svých výrobních závodech v tuzemsku,“ napsalo v pondělní tiskové zprávě Hamé, které prý již o své nabídce na pomoc uprchlíkům informovalo ministerstvo vnitra. 

Chtějí pomoci 10 syrským rodinám

Společnost uvedla i bližší vysvětlení. „Situace v Sýrii je tragická, je to zcela rozvrácená země plná utrpení. Přitom Sýrie patřila v regionu k relativně vyspělým a kulturním zemím se vzdělaným obyvatelstvem. Jestli si někdo zaslouží azyl a život v relativně bohaté a hlavně bezpečné zemi, jako je Česko, tak jsou to Syřané. Nabízíme azylantům podanou ruku. Vždy stojíme o lidi, kteří jsou ochotni a schopni dobře pracovat. A navíc si myslíme, že současnou migrační krizi v Evropě nezvládnou řešit jen vlády a politici, je to věcí nás všech a soukromé firmy mohou výrazně pomoci,“ upozornil generální ředitel Martin Štrupl.

Jak velkou pomoc Hamé zamýšlí? „Předpokládáme, že v první fázi bychom u nás zajistili živobytí pro přibližně 10 syrských rodin. Po vyhodnocení zkušeností bychom počty mohli rozšířit,“ dodal Štrupl. Společnost na výrobu trvanlivých i chlazených potravin, která vyrábí třeba paštiky, masové konzervy, majonézy, ale i kojeneckou stravu či bagety, vedle toho upozornila, že má v Česku celkem sedm výrobních závodů. Další tři má pak v zahraničí – tedy na Slovensku, v Rusku a v Rumunsku.

Počin Hamé zhodnotil prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Hamé podle něj prokazuje, že činy jsou nyní důležitější než slova. „Nepochybně to celá řada pozorovatelů odsoudí jako marketingový tah, ale ruku k dílu již nepřiloží,“ řekl Havlíček ČTK. I když podle něj nejde o systémové řešení, jedná se alespoň o nějaké řešení, o dalších firmách ale zatím neslyšel. 

Ekonomka: Spíš než „azyl“ nabízí práci

Ve zprávě Hamé je přitom jasně napsáno, že bydlení a práci nabídne pouze těm uprchlíkům, kteří u nás získají azyl. Navíc se zaměřuje výhradně na Syřany, v jejichž zemi přes 4 roky trvá občanská válka vzbouřenců s jednotkami prezidenta Bašára Asada, ke které se přidaly i krvavé střety s Islámským státem.

Jak gesto Hamé vnímá, prozradila Blesk.cz ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Za naprosto klíčovou považuji větu z tiskové zprávy: ‚Vždy stojíme o lidi, kteří jsou ochotni a schopni dobře pracovat.‘ Jinými slovy, Hamé spíš než vysloveně jen ‚azyl‘ nabízí hlavně práci. Ano, tak by to mělo být. Bylo by ideální, kdyby migranti přicházeli do Evropy za prací. Pokud by byli ochotni přijmout či alespoň respektovat naši kulturu, byli by ochotni přijmout práci, anebo si sami ‚vytvořit‘ práci tím, že začnou podnikat a kupříkladu si otevřou restauraci, a pokud by to demonstrovali tím, že by byli ochotni žít zde i bez příjmu sociálních dávek, pak by to bylo skvělé obohacení naší ekonomiky,“ hodnotí expertka.

Šichtařová si prý dokáže představit i to, že by po Hamé s podobným gestem mohly následovaly i další firmy. „V takovém případě, pokud by se příklad Hamé osvědčil, si umím představit i větší počet podniků nabízejících ubytování a práci. Pro tyto podniky by to bylo výhodné, protože pokud by skutečně imigranti přicházeli za prací (plus pochopitelně za bezpečím a svobodou), pak by zjevně byli ochotní pracovat i za nižší mzdu než Češi, čili profitovaly by na tom obě strany,“ míní Šichtařová.

Jaký by to byl rozdíl třeba oproti kauze české restaurace v Jihomoravském kraji, která odmítla vařit pro imigranty. Natož je zaměstnávat. Šichtařová však také vztyčuje varovně prst. „Jenomže toto vše je bohužel prozatím jen teorie. My v realitě doposud vůbec nevíme, zda jsou imigranti ochotni zde pracovat, či zda pouze vyhledávají sociální systém, ze kterého by mohli čerpat,“ upozorňuje Šichtařová. 

Pozastavuje se také nad tím, že Česko berou migranti hlavně jako tranzitní zemi a míří dál na Západ, hlavně do Německa. I to však prý o něčem může z ekonomického hlediska vypovídat. „Určitou nedůvěru ve mně vzbuzuje fakt, že tito migranti povětšinou směřují do Německa, které jim (i bez práce) sociální zabezpečení nabízí, zato o mnoho méně štědré Česko příliš nestojí (což je vidět na minimálním poštu uchazečů o azyl). Řečeno tedy ještě jinak: Prozatím se obávám, že značná část a dost možná i většina imigrantů žádným obohacením pro ekonomiku není,“ uvádí expertka z Next Finance.

Šichtařová však nepohlíží na celou záležitost kolem uprchlické krize a možné pomoci ze strany soukromých firem černobíle. „Současně jsou ale imigranty zcela zjevně i tací, kteří nemají v úmyslu evropské sociální systémy zneužívat, a v jejich případě je jednání Hamé skvělým business plánem, který je výhodný pro obě strany. Za stávajících okolností však bohužel neumím vyhodnotit, jaké je procento imigrantů, kteří práci nehledají a jsou pro ekonomiku zátěží, a těch, kteří ji hledají, a jsou přínosem,“ dodává Šichtařová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi