Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

O víkendu zadržela policie 189 uprchlíků. Má i převaděče - hlavně Švédy a Maďary

Autor: zst, ČTK - 
7. září 2015
11:51

Vlna migrantů se zatím v Česku nezvyšuje. To plyne ze statistik zveřejněných cizineckou policií po tomto víkendu. Policie odhalila 189 nelegálních uprchlíků. Syřany dál policisté propouštějí, zařízení už jich opustilo 172, kolem padesátky jich odejde v nejbližších dnech. Uvolňují se tím kapacity pro další příchozí. Policie zadržela i několik osob podezřelých z převaděčství.

Zatímco vlna migrantů v Německu předčila očekávání – místo 14 tisíc lidí jich dorazilo jen do Mnichova zhruba 20 tisíc – česká policie se zatím obávat nemusí. O víkendu zadrželi muži v černém v Česku 189 běženců. To je průměr posledních týdnů.

Za poslední týden to pak bylo přes 500 lidí. „Policisté cizinecké policie odhalili v týdnu od 31. 8. 2015 do 7. 9. 2015 na našem území celkem 519 běženců a dalších 9 osob prověřujeme pro podezření z převaděčství,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Mezi převaděči jsou Švédi i Němec

Podezření z převaděčství se podle policie týká třech Švédů, třech Maďarů, jednoho Turka, jednoho Rumuna a jednoho Němce. Hrozí jim například zabavení hotovosti, pobyt ve vězení a vyhoštění. Trest pro převaděčství je v Česku 2 až 12 let, soudy se ale zatím drží při nižší hranici trestu. Pravděpodobně tak v případě odsouzení stráví ve vězení jen několik měsíců.

Mnohem horším trestem je podle policie propadnutí peněz. Cesta jednoho uprchlíka do Evropy stojí i 40 tisíc korun. „Ze zkušeností policistů lze říci, že si převaděči berou na osobu zhruba 1500 eur. V některých případech zaplatili převaděči až dva tisíce eur za cestu z Maďarska do Vídně,“ prozradila už dříve Rendlová.

Vyšní Lhoty zvyšují kapacitu

Pokud nápor uprchlíků trochu poleví, bude to z hlediska kapacit jen dobře. Ne 220, ale už 330 běženců je ubytovaných v zařízení ve Vyšních Lhotách, které se otevřelo teprve před měsícem. Kapacita tábora se postupně navyšuje, potvrdil to po víkendové návštěvě ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

„Co mi říkali, kapacita se skutečně zvyšuje. Viděli jsme, jak upravují další část objektu,“ řekl. Jaká je finální kapacita zařízení, ale netuší. Podle informací České televize se má do tábora ve Vyšních Lhotách vejít maximálně 452 lidí. V minulosti, kdy areál jako uprchlický tábor už sloužil, tam bylo údajně až 1000 lidí.

Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75 000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval do prosince 2009. Připraveno už je také další zařízení na Moravě. V přijímacím táboře v břeclavské části Poštorné je připraveno 300 lůžek, zatím jsou ale prázdná.

I Zastávka má téměř plno

Zařízení v Zastávce u Brna má místo už jen pro 46 běženců. Obsazeno je 170 míst z 216. O azyl přitom v Česku požádalo podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jen 60 Syřanů. I to podle něj svědčí o tom, že nejsme pro běžence cílovou zemí.

Chovanec se chtěl o situaci v Zastávce přesvědčit osobně, stejně jako premiér Sobotka a policejní prezident Tomáš Tuhý. Uprchlíci návštěvy využili a v hloučcích skandovali „freedom“ (svoboda). Poukazovali na to, že chtějí dál na západ. Čeští policisté ale jednají podle zákona a zadržují všechny cizince, kteří nemají povolení k pobytu nebo ke vstupu na území ČR. Policisté denně zajistí desítky uprchlíků.

„Zanalyzovali jsme současnou situaci a polovinu migrantů tvoří lidé ze Sýrie. Dále jsou tam občané Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Bangladéše. Policie má situaci pod kontrolou a na základě analýzy není nutné nasazovat armádu,“ řekl Sobotka.

Obsazenost detenčních zařízení:

Bělá pod Bezdězem – 700 míst, obsazeno: 605

Zastávka u Brna – 216 míst, obsazeno: 169

Vyšní Lhoty – 452 míst, obsazeno: 330

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi