Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česká policie rozkryla uprchlický klam. Falešné Syřany prozradil dialekt

Noční příjezd uprchlíků na nádraží v Břeclavi
Noční příjezd uprchlíků na nádraží v Břeclavi  (Autor: ČTK)
Autor: Daniela Soukalová - 
6. září 2015
05:00

Uprchlíkům nemůžete věřit národnost, ke které se hlásí. V praxi si to ověřila česká cizinecká policie na případu 194 údajných Syřanů zajištěných v týdnu v Břeclavi. 24 z nich bylo totiž podle informací Blesk.cz ve skutečnosti jiné národnosti. Chtěli využít nynějšího zrychleného procesu propuštění a pokračovat tak do Německa.

Z 214 uprchlíků, kteří do Česka přijeli na nádraží v Břeclavi, mělo být původně 194 Syřanů. Řada z nich ale o své národnosti nemluvila pravdu – 24 se za ně jen vydávalo.

„Tlumočník potvrdil, že nepoužívají klasický dialekt, který používají Syřané. Označil je za Iráčany. To se také poté ověřilo nalezením jejich dokladů například v zavazadlech a poté to i přiznali,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Ze zbylých 170 Syřanů mělo jen 61 zažádáno o azyl v Maďarsku. Policie je na základě zrychlené procedury propustila. „Provedli jsme s nimi ztotožňovací úkony, pohovor, nabídli jsme jim požádat Českou republiku o azyl, oni této možnosti nevyužili, a tak jsme jim vystavili rozhodnutí o povinnosti opuštění České republiky do sedmi pracovních dnů a doprovodili jsme je na nádraží,“ vysvětlila Rendlová.

Zbytek z 214 uprchlíků, kteří přijeli na nádraží v Břeclavi, se rozmístil podle volné kapacity do detenčních zařízení pro uprchlíky. „Budeme u nich uplatňovat readmisivní řízení a naší snahou bude jejich navrácení do Rakouska,“ uvedla Rendlová.

Policisté budou uprchlíky ztotožňovat dál

Doteď s policisty uprchlíci nespolupracovali, protože se báli konce své cesty do vysněné destinace. Nejčastěji do Německa. Právě díky zrychlené proceduře propouštění se ale dá očekávat zjednodušení celého procesu ztotožnění.

„Skuteční Syřané nemají důvod zatajovat svou totožnost a spolupracují, protože pro ně je to teď výhoda. Vědí, že pokud se prokážou svojí syrskou identitou a budou navíc žadateli o azyl v Maďarsku, tak vědí, že nebudou zajištěni,“ upřesnila policejní mluvčí.

Každý uprchlík, který už zažádal o azyl v jiném státě Evropské unie, je na základě otisků prstů v databázi Eurodac. Jejich ztotožnění se pak pro policisty stává otázkou pár hodin. Problém nastává jen u uprchlíků, kteří nejsou ze Sýrie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině