Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Assange „ukázal“ na původ uprchlické krize: Je to záměrné vylidnění Sýrie

Autor: mb - 
27. října 2015
13:50

Uprchlická krize je řízena mocnostmi, které si nepřejí udržení syrského prezidenta Bašára Asada (50) u moci. Myslí si to bojovník za svobodu slova a šéfredaktor serveru Wikileaks Julian Assange (44), podle kterého jde o „vylidnění Sýrie“ – to má přispět ke zhroucení chodu státu.

Server Wikileaks se proslavil zveřejněním tajných diplomatických kabelů. A bylo to právě při čtení jednoho diplomatického kabelu, kde prý Assange objevil „zajímavou spekulaci o uprchlické krizi“.

„V zásadě šlo o toto: Někdy se oponenti státu uchylují ke strategické depopulaci, která má snížit obranyschopnost vlády. Ze Sýrie emigruje převážně střední třída. Umí jazyky, mají peníze, kontakty… Jedná se přesně o tu část společnosti, která je důležitá pro chod země,“ prohlásil Assange v rozhovoru pro server thepressproject.gr.

Azylová politika a válka

Julian Assange navíc tvrdí, že benevolentní azylová politika může být někdy „součástí války“. „Během války v Iráku Švédsko řeklo USA, že přijímání iráckých uprchlíků je jeho přispěním ve válce. Nyní Německo říká, že přijme hodně uprchlíků, a Turecko přijalo už skoro 3 miliony běženců. To je značné oslabení syrské vlády,“ uvedl Julian Assange s tím, že informace čerpal právě z diplomatických kabelů.

Australan Julian Assange založil server Wikileaks v roce 2006. Stránka zveřejnila například tajné diplomatické kabely a také video zachycující smrt novinářů, které rozstřílely americké jednotky.

USA požadovaly jeho vydání, Assange byl vzápětí ve Švédsku obviněn ze znásilnění. Jeho zastánci tvrdí, že šlo o vymyšlené obvinění, které mělo skončit předáním Assangeho do USA. Ekvádor udělil Australanovi politický azyl, Julian Assange se od roku 2012 skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně.