Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hlásí se první stovky uchazečů, říká šéf Cermatu. Jak systém po problémech funguje?

Aktualizováno -
3. února 2024
09:36
2. února 2024
17:45

V elektronickém systému přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo od pátečního spuštění k dnešním zhruba 08:00 podáno plně elektronicky 530 přihlášek. ČTK to řekl ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí. Systém se po odkladech otevřel v pátek před půlnocí. Problémy už žádné nenastaly, řekl Krejčí. Původně se měl systém spustit ve čtvrtek 1. února, organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná, ale kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti spuštění systému odložila.

„Nejsou žádné problémy, vše běží tak, jak má,“ řekl dnes Krejčí ČTK. „K dnešním zhruba 08:00 bylo podáno 580 přihlášek, z toho 50 hybridně, zbytek plně elektronicky,“ dodal. V případě hybridního podání musí zájemci vygenerovaný dokument doručit do školy.

Systém je od pátečního pozdního večera otevřený pro uchazeče a zákonné zástupce, ředitelé podle zástupců Cermatu dostanou přístupy během příštího týdne, aby mohli zadávat papírové přihlášky

„Nepředpokládám, že by byl systém DiPSy jako takový přetížený tak, že by přestal fungovat. Neznámá, které se všichni bojí, je otázka, jak to bude se zátěží NIA a s přihlašováním přes NIA,“ řekl Krejčí. Digitální a informační agentura (DIA) proto kvůli očekávanému náporu uživatelů posílila o 45 procent systém Identity občana, prostřednictvím kterého se budou lidé hlásit. Opatření agentura přijala kvůli nedávným problémům při přihlašování do nové aplikace eDoklady. Krejčí připomněl, že Cermat přihlašování přes NIA nedokáže ovlivnit, protože jde mimo jeho systém.

Přihlašovací systém se v pátek testoval kvůli bezpečnosti. „Žádný další problém nebyl objevený,“ řekl Krejčí. Testy Cermatu dělá externí firma, kterou říci nechtěl.

Uchazeči, respektive jejich zákonní zástupci, mohou přihlášky podávat do 20. února. O případném prodloužení termínu by mělo ministerstvo školství rozhodnout příští týden. Zda a o jak dlouhou dobu se podávání přihlášek prodlouží, záleží podle dřívějšího vyjádření ministra školství Mikuláše Beka (STAN) na tom, jak moc se otevření systému zpozdí.

Za Cermat budu raději, když se prodlužovat nebude, protože reálně máme prostor pro to v harmonogramu výroby přijímaček prodlužovat zhruba o dva až tři dny,“ řekl Krejčí. Rezerva byla podle něj určená pro případ, že poslední den přihlašování systém napadne velký DDoS útok. Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem dotazů, a tím ho vyřadí z provozu.

Uchazeči mají možnost dávat své přihlášky až do 20. února, kdy by mělo přihlašování na střední školy skončit, přihlášku upravit, respektive podat novou, uvedl Krejčí. Stará přihláška se v systému zneplatní. „Bude v systému existovat, ředitelé uvidí, že existuje, ale že je neplatná,“ řekl. Pokud by rodiče podávali opravenou přihlášku, musí na ni napsat všechny tři školy, nemůžou jen například školu či obor doplnit. „Musí být všechny na jedné přihlášce,“ řekl Krejčí.

Přihlášky bude možné vedle elektronického způsobu podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Nový systém má zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 000 žáků devátých tříd základních škol a desetitisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí ČTK dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 000 uchazeči.

Video  Epicentrum - Mikuláš Bek  - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BobyNo1 ( 4. února 2024 09:11 )

Jako kdybych zavolal firmu, ať mi dojede nainstalovat komplet satelit i s parabolou. Dojede kluk na kole s taškami přes řídítka a půjde na to. Firma dopředu vyinkasuje peníze a já jsem tak hloupý, že jí dopředu zaplatím. Načež kluk ze střechy zahlásí, že mu parabola spadla ze střechy dolů a že to nebude fungovat. Zavolám do firmy a ta mi doporučí, ať čumím na telku postaru, se zapojeným prutem místo antény. Dobrý, ne? Ne. To nebylo dobrý, Ropušane, Becku, Dredaři.

9876543 ( 3. února 2024 19:05 )

Šašek zaměstnal svého nezletilého syna, který inkasoval nemalé peníze..Korupce jak vyšitá.

obcan cesko ( 3. února 2024 17:49 )

Proč by měli být studenti nešťastný????

Blbauer ( 3. února 2024 13:23 )

To je lež. Dnes jsem to zkoušel a nejde to !!!

naidka ( 3. února 2024 10:25 )

Jak se říká - nechval dne před večerem. Aby jim to do večera zase nespadlo. 🙂

Zobrazit celou diskusi