Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exministr Plaga o nefunkčních přijímačkách: Hrozí zahlcení škol, hlavu na špalku má Bek

Autor: amb - 
2. února 2024
11:54

Rodiny stále nemohou podat přihlášky na střední školy elektronicky. Čeká na to i exministr školství Robert Plaga (ANO), jehož dcera se na SŠ hlásí. U ostatních rodičů se však obává, že v systém ztratili důvěru a nyní zahltí školy papírovými přihláškami. „Doufal jsem, že ten systém naběhne v pořádku,“ řekl Blesk Zprávám. Promluvil o tom, zda by měl nyní někdo rezignovat. Současný ministr školství Mikuláš Bek mezitím doufá, že by systém mohl naběhnout dnes v pozdějších hodinách. 

Ve čtvrtek nenaběhl systém pro elektronické podávání přihlášek na střední školy DiPSy. Jak tuto situaci jako exministr školství vnímáte?

Přiznám se, doufal jsem, že ten systém naběhne v pořádku, protože je skvělé, že se ho snaží Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zavést. Ale to, že se na jeho přípravě podílí dohodáři a že to bylo takhle ve spěchu, tak to rozhodně nebyl dobrý signál. Jak říkám, stále jsem doufal nebo věřil, že to dobře dopadne. Včerejší start je velmi nešťastný, když to řeknu diplomaticky, a především vyjádření o tom, že to ještě není doprogramováno, že školy neuvidí na ty přílohy, myslím si, že to je strašně nešťastný signál.

Bojím se, že rodiče podají přihlášky standardně papírově, a nedivil bych se jim. Je vcelku jasné, že v té chvíli budou zahlcené školy, protože ten systém byl naopak stavěn na to, aby celý ten proces co nejvíce usnadnil. Takhle to vypadá, že dáváme tři přihlášky, ale stále stejnou formou.

Na včerejší tiskové konferenci hovořil ředitel Cermatu Miroslav Krejčí o obavách z hackerů a nutných opravách systému. Jak se podle vás cítí rodiče, vzbuzuje to u nich nedůvěru?

Jako otec dcery, která se teď také bude účastnit přijímacích zkoušek, přesně tyto signály o tom, že to vlastně ještě není doprogramováno, a i to, že to není bezpečné, vnímám velmi negativně. Ale myslím si, že pokud se to – a já pevně věřím, že ano – podaří ministerstvu opravit, tak pak musí velmi poctivě a férově odkomunikovat směrem k rodičům, že to je v pořádku a přispět k tomu, aby rodiče systému zase uvěřili. Největší ztrátou byla včera ztráta důvěry rodičů v ten systém.

Budete ještě čekat, jestli to spustí, nebo půjdete spíš papírovou formou?

Budu čekat a budu věřit, že ten systém bude fungovat. K tomu bych vybídl i ostatní rodiče, pokud se to rozjede a bude to v pořádku, aby preferovali tu elektronickou formu plného podání, protože usnadní práci i školám, kterým, pokud by to všechno šlo papírovou formou, hrozí zahlcení.

Ministr Mikuláš Bek říkal, že z toho zatím nebude vyvozovat personální důsledky. Je to správný postup?

Politická zodpovědnost je vždy jasná. Každý ministr a exministr školství ví, že hlavu na špalku má bohužel ministr. Ale tady si myslím, že teď je potřeba tu chybu opravit. Je potřeba, jak jsem to už řekl, aby ten systém fungoval, aby rodiče v ten systém začali věřit a neutekli k papírové formě a nezahltili školy přihláškami.

Teď to není na to, aby se stínaly hlavy, teď je to na to, aby se co nejrychleji problém vyřešil, aby se rodiče mohli uklidnit a místo hysterie, která byla minulé jaro, nevznikla hysterie jiná, tentokrát s elektronickým přihlašováním. Na to, kdo za to může, jestli to mohlo být lepší, je čas. Teď je to o dětech a o rodičích, aby mohli podat přihlášky a nepropadali panice. Tady to teď musí odbojovat ministr a jeho tým.

Jak jste sám zmínil, chaos kolem přijímaček panoval i minulé jaro, nebylo jasné, kolik školám zbývá volných míst… Dá se říct, že loni ta situace stále byla horší?

Pokud tento systém začne fungovat a zafunguje dobře, tak naopak povede v té fázi přihlašování školy, v té fázi po přijímacím řízení, k tomu, že tam nebude ta nejistota rodičů. V tomto je to dobré, akorát jsme v tuto chvíli tu nejistotu po přijímačkách vyměnili za nejistotu před přijímačkami, což asi není úplně dobré. A teď mluvíme skutečně jenom o tom včerejšku a znovu říkám, doufám, že to dobře dopadne.

V rozhovoru pro Novinky jste uvedl, že tato vláda vysílá signál, že pro ni školství není prioritou. Vidíte v tom souvislost s tím, co se nyní děje s elektronickým přihlašováním, že například vláda nepostupovala dost odpovědně?

Vláda deklarovala, že bude ještě navyšovat prostředky, a když jsem končil jako ministr, skutečně jsme byli na průměru zemí OECD. Od té doby peníze na vzdělávání pouze padají. Stojím si za tím, že je to priorita pouze deklarovaná a vláda nedělá kroky, které slíbila v programovém prohlášení. Ale v případě té digitalizace jde o jiný problém, tady je to skutečně o nastavení toho projektu, možná o přílišném spěchu a doufám, že se to podaří, protože znovu opakuji, je tady téměř sto tisíc dětí a jejich rodiče, kteří jsou v tuto chvíli nervózní.

Mělo by se to vyřešit co nejrychleji a hlavně to odkomunikovat, pokud to bude v pořádku, směrem rodičům, aby v ten systém zase získali důvěru a aby došlo ke zklidnění situace.

Také rezorty musely v posledních měsících šetřit. Vidíme tady i důsledek vládních škrtů na ministerstvech?

Problém bych viděl spíše v tom, že ten čas byl extrémně krátký, a když nedopadla veřejná zakázka, tak pan ředitel Krejčí, aby to zvládl – a tady mu za to patří dík – prostě sestavil tým z dohodářů. Ale systémy, na které spoléhají tisíce lidí, by neměly být realizovány na koleně. Takže jde ocenit snahu, aby to co nejrychleji, ale to, co se teď děje, je problém nesystémového přístupu a nedostatku času.

Video  Urad vlady - Mikuláš Bek  - Nový, Kristl
Video se připravuje ...

Uživatel_5764327 ( 3. února 2024 08:01 )

POZOR-JEDNA SANCE JAK PUTIN MUZE PROHRAT JE. POKUD BY MU SEL FIALA DELAT PREMIERA.
TO JEDINE BY MOHLO RUSKO ZNICIT. MA BOHATE ZKUSENOSTI.
ZA 2 ROKY ZNICIL CESKOU EKONOMIKU A PODARILO SE MU NEKOLIKRAT ZNASOBIT CENY NEMOVITOSTI A HLAVNE VYSVETLIL LIDEM.ZE MIR JE SPROSTE SLOVO.

krapotkin ( 2. února 2024 23:44 )

Ne. Tam bys už narukoval na vojnu.

krapotkin ( 2. února 2024 23:42 )

To přece nejde nahradit zbytečné ouředníky počítačema. Kdo by se flákal u kafíčka za nám ukradené peníze. Vždyť jsou to samí komouši a jejich potonci, a ti nikdy makat nebudou. Vymyslí si zase nějaký zbytečný úřad nebo firmu a budeme je zase živit - jako třeba povaleče z ČT.

Jiří Zvěřina ( 2. února 2024 21:34 )

Kde bere Plaga tu drzost se ještě k čemukoliv vyjadřovat???

lucie13 ( 2. února 2024 18:08 )

Dobré IT specialisty, kteří by zkvalitněním a automatizací procesů již dávno zredukovali počet lidí na všech ministerstev. Až 1/4 občanů je placená ze státního rozpočtu, to je moc. Samozřejmě, potřebujeme lékaře, hasiče, učitele či policii, ale nepotřebujeme to množství trafik, kde se denně popíjí káva a i něco tvrdšího nebo okatě pudruje nos jako v Brně.
O úřadu na obnovu Ukrajiny, což je super trafika ani nemluvě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa